Broj migranata u BiH se mijenja iz dana u dan


O broju migranata u BiH intenzivnije se priča tek od prošle godine. Na ovo je neposredno uticao dolazak migranata koji su se zadržavali u našoj državi. Ovo nije bila praksa ranije. Da li je razlog zatvorenost Evropske unije?

Ombudsman za ljudska prava u BiH, Ljubinko Mitrović, je za Snapshots from the borders rekao:

U Bosnu i Hercegovinu bi u ovoj godini trebalo ući više od 60 000 migranata, dok ih je u prošloj godini bilo ukupno 24 000”,

Budući da je već kraj 2019. godine procjene od 60 hiljada su preuveličane. Ministar sigurnosti Dragan Mektić je za Al Jazeera Balkans izjavio kako BiH trenutno ima 10 595 registrovanih migranata.

Pew Research Centar je objavio podatke o tome kako se kretao broj nelegalnih migranata u Evropi od 2014.g. do 2017.g. Podaci izgledaju ovako:

broj migranata 1

Iz ove tabele se vidi da je najveći priliv migranata bio u 2016.godini. Zvaničnih podataka za 2018. i za 2019.godinu nema. Tačan broj ljudi koji ilegalno uđu u zemlju i ostanu u njoj trajno boraviti se ne može u potpunosti utvrditi. PRC je napravio dvije procjene. Najviša procjena predstavlja najveći mogući broj ilegalnih migranata, a najniža suprotno.

Migranti ne žele da se zadrže u BiH

Prema izjavi ministra Mektića za Dnevni avaz Od 25 hiljada migranata koji su u 2018.godini ušli u BiH njih 22 hiljade je napustilo BiH i otišlo u Evropsku uniju.

Činjenica da se migranti u BiH ne namjeravaju zadržavati ni ne čudi. Uzmimo u obzir da je kamp Vučjak osnovan na deponiji. Podsjetimo, Vučjak je bio u funkciji do prije nekoliko nedjelja. Zbog neuslovnosti, migranti koji su tu boravili prebačeni su u okolinu Sarajeva.

Medijima je bilo zabranjeno da prisustvuju prebacivanju migranata. Šef Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peter Van der Auweraert rekao je da su i migranti ljudska bića i da se snimanje i slikanje zabranjuje radi njih i njihovog dostojanstva.

broj migranata 2
Foto: Jabuka.tv

Van der Auweraet je izjavio  ranije ove godine za Radiosarajevo.ba:

Finansijski i ljudski resursi su tu, IOM i partneri spremni su da djeluju, ali ne mogu to učiniti bez političke odluke o tome gdje bi se mogla uspostaviti jedna ili više dodatnih lokacija“

On je još dodao da je od 2018.g. u BiH ušlo 47 hiljada izbjeglica, a da broj migranata u BiH trenutno iznosi 7 hiljada. Zaključio je da migranti BiH koriste kao tranzitnu zemlju i da im je krajnji cilj EU.

Ipak, hrvatksa radikalna politika prema migrantima ih vraća u BiH. Nije poznato koliki broj migranata koji napuste BiH biva primorano da se vrati. Index.hr je prenosio Spiegelove kritike, a više o tome pročitajte ovdje.

Da li se brojke poklapaju?

Za 2018.godinu se procjenjivalo da je od 24 hiljade u BiH ostalo 3 hiljade. Za 2019.g. je slična procjena: u BiH je ostalo 4 hiljade izbjeglica. To ukupno čini 7 hiljada nelegalnih stanovnika. U već pomenutoj izjavi ministra Mektića je rečeno kako je trenutni broj migranata u BiH  10 595. Teško je napraviti tačnu procjenu, budući da migranti svakodnevno cirkulišu, kako po BiH tako i ilegalno van granica BiH.

broj migranata 3
Foto: Kvarnerski.com

Pew Research Centar navodi kako više od 2/3 nelegalnih migranata u Evropi živi u Velikoj Britaniji, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj (podaci iz 2017.g.). Oni takođe navode kako Velika Britanija i Njemačka imaju najveći broj nelegalnih stanovnika. Broj migranata se kreće do 2,4 miliona u ove dvije zemlje zajedno. Od tog je 65% mladih ljudi.

Njemačka ima politiku privlačenja mladih ljudi, koji bi poboljšali rast privrede. Više o tome pročitajte ovdje. Problem nastaje kada migranti nelegalno ulaze u zemlju i nelegalno dolaze do zaposlenja.

Netrpeljivst BiH stanovništva

Diskriminacija.ba je pisala o analizi komentara po tekstovima o migrantima. Došlo se do zaključka da je veliki broj BiH stanovnika netrpeljiv prema migrantima. Iako je BiH multikulturalna država pokazao se visok stepen rasizma, islamofobije, te nedostatak empatije. Pokazalo se i da građani nemaju elementarno znanje iz oblasti geografije, politike, međunarodnih odnosa. Kako navodi Diskriminacija.ba najčitaniji mediji u BiH dijelom zaslužni za to. Od samog početka se pišu senzacionalistički testovi. Primjećuje se mnogo predrasuda i generalizacija.

BiH nije zemlja koja ima kapacitete da primi 7 (ili 10) hiljada ljudi. Nema dovoljno jak sistem socijalne pomoći i ne može sama da se izbori sa migrantskom krizom. Za one migrante koji su ostali u BiH najbitnije je obezbijediti uslove za preživljavanje zime. Krajnji cilj svakog ko napusti svoju zemlju je obezbjeđivanje boljeg kvaliteta života, zato se većina migranata upućuje ka Evropskoj uniji. BiH stanovništvo bi trebalo da ima više razumjevanja, budući da je i samo osjetilo kako je biti izbjeglica.

Izvor naslovne fotografije: Jutarnji.hr

"JEZIK JE HRANITELJ NARODA..."
Хаос у Перуу због опозива предсједника

Your email address will not be published.