Britanski parlament odbacio sporazum o Bregzitu Tereze Mej


Sporazum o Bregzitu premijerke Tereze Mej odbačen je u utorak naveče od strane britanskih predstavnika.

Tereza Mej u britanskom parlamentu. Foto: Independent UK

Kako prenosi BBC – glasanje se završilo sa 432 glasa protiv, a 202 za. Ovakva razlika od 230 glasova najveća je u istoriji britanskog parlamenta u slučajevima prijedloga vladajuće partije.

Ovakav rezultat glasanja, svega nekoliko mjeseci uoči izlaska Velike Britanije iz Evropske Unije 29. marta ove godine može dovesti do, po nekima, najgoreg scenarija – neuređeni izlazak (no deal brexit). Takođe, sada su i veće mogućnosti povlačenja referendumske odluke iz 2016. godine o izlasku iz Evropske Unije, pa čak je moguć i ponovni referendum.

Uvjerljivi poraz premijerke najvjerovatnije znači kraj njene dvogodišnje strategije da pokuša izvesti prijateljski razvod uz zadržavanje bliskih veza s Evropskom Unijom.

REAKCIJA OPOZICIJE

Nakon objavljivanja rezultata glasanja, zakazano je i glasanje o nepovjerenju vladi, prenosi Rojters, za šta je prijedlog dao opozicioni lider Džeremi Korbin.

“Parlament je proglasio neposluh vlade prvi put u istoriji zbog neobjavljivanja vladinog pravnog savjeta. Zatim, prvi put u nekoliko decenija vlada je odustala od provođenja akata u parlamentu. Vlada je poražena u glasanju o budžetu, prvi put od 70-ih. Premijerka je otvorila debatu o njenom sporazumu prije više od mjesec dana. Debata je trebala završiti 11. decembra, ali je ona panično odustala od glasanja. Kako sama priznaje, Sporazum bi bio odbijen značajnom većinom”, rekao je Korbin, lider laburista, kritikujući vladajuću partiju sa Terezom Mej na čelu.

SPORAZUM TEREZE MEJ

Prijedlog premijerke Velike Britanije Tereze Mej bio je da Velika Britanije Evropsku Uniju napusti 29. marta ove godine, ali uz period prilagođavanja od 21 mjesec. Ideja je bila da se u tom periodu dođe do dogovora oko trgovinskih odnosa Velike Britanije i Evropske Unije.

Pored toga što se ni političari ni javnost ne mogu složiti oko ekonomskih odnosa nakon izlaska, veliki problem predstavlja i buduća granica Sjeverne Irske sa Republikom Irskom, ali i mogući izlazak Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Prijedlog Tereze Mej nije dao odgovore na ova ključna pitanja, pa je ovakav rezultat glasanja bio očekivan.

Infografik

ŠTA DALJE?

“Jasno je da parlament ne podržava ovaj sporazum” rekla je Tereza Mej predstavnicima nakon objave rezultata glasanja, “ali večerašnje glasanje ne govori ništa o tome šta podržava!”.

Kako navodi Dojče Vele, a prenosi Al Džazira, u ovakvim situacijama, vlada, po zakonu, ima 21 dan da saopšti kako namjerava nastaviti proces. Međutim, taj period je Terezi Mej ograničen na svega 3 dana.

Najveća je vjerovatnoća da će Velika Britanija 29. marta Evropsku Uniju napustiti bez dogovora, baš kao što je Mej i ranije izjavila u razgovoru o mogućnosti da prijedlog ne dobije neophodnih 318 glasova.

Terezu Mej najvjerovatnije čeka kraj mandata na funkciji premijera Velike Britanije, ističe Al Džazira.

Izvor: Al Džazira, BBC

Foto: AFP

Karte za koncert Banjalučke filharmonije podijeljenje za (samo) 17 minuta
Zašto ljudi odlaze iz BiH?

Your email address will not be published.