“BlacKkKlansman” izabran za film godine


Na prvom mjestu najboljih američkih filmova u 2018. godini nalazi se ostvarenje “BlacKkKlansman”, u režiji Spajka Lija, objavio je Američki filmski institut (AFI), koji svake godine u ovo vrijeme bira najbolja ostvarenja za tu godinu.

Zaplet “BlacKkKlansmana” stavljen je u Kolorado, SAD, tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Policajac Ron Stalvort, kojeg tumači Džon Dejvid Vašington, koji je jedan od sinova glumca Denzela Vašingtona, pridružuje se Policijskoj stanici u Kolorado Springsu. Ubrzo ovaj agent započinje istragu o Kju-kluks-klanu, a njegova istraga ga je dovela i do članstva u ovoj rasističkoj organizaciji. Film je snimljen po istinitom događaju, a upozorava gledaoce da problem rasizma u SAD postoji i danas. Pored Vašingtona glavne uloge tumače i Adam Drajver, Tofer Grejs i Laura Harier.

Priznanja AFI za 2018. godinu dobilo je još devet američkih filmova.

Na drugom mjestu najboljih američkih ostvarenja u 2018. godini je film “Black Panther”. Ovaj film o “Marvelovom” superheroju je ukupno 18. iz njihove produkcije. Film je režirao mladi reditelj Rajan Kugler, reditelj filmova “Creed” i “Fruitvale Station”, za koji je 2013. osvojio nagradu žirija na prestižnom “Sundance” festivalu. Glumačku postavu među ostalima čine oskarovci Forest Vitaker i Lupita Nijongo, Martin Frimen, Anđela Baset i Endi Serkis. Pored izvrsnih glumaca, još jedna ikona u filmskoj ekipi koja doprinosi stvaranju muzike za film je Kendrik Lamar, jedan od najznačajnijih repera današnjice.

Na trećem mjestu najboljih filmova u SAD u 2018. godini nalazi se ostvarenje “Eight Grade”. U pitanju je komična drama za koju režiju potpisuje Bo Burnam.

Ostvarenje prati život i poteškoće djevojčice koja je osmi razred i koju tumači Elsi Fišer. Radnja prati njenu posljednju nedjelju u osmom razredu i pripreme za srednju školu. Ona se u ovom filmu suočava sa problemima anksioznosti u interakciji sa drugima, ali istovremeno vodi svoj video-blog u kojem daje značajne životne savjete. Film je premijerno prikazan u januaru ove godine i nagrađen je na nekoliko festivala. Film inače ima oznaku “R” koja označava da ostvarenje nije prikladno za sve uzraste, tako da ga učenici osmih razreda nisu mogli pogledati.

Ostali filmovi su:  “If Beale Street Could Talk”, “The Favourite”, “First Reformed”, “Green Book”, “Mary Poppins Returns”, “A Quiet Place” i “A Star Is Born”.

Foto: it.wikipedia.org

Izvornezavisne.com

Srpski film "Teret" najbolji na Zagreb film festivalu
Održana premijera filma "Kralj Petar Prvi"

Your email address will not be published.