Black Friday velika zabluda?


Prva asocijacija ljudima na riječi Black Friday ili Crni petak je totalna rasprodaja. Međutim, da li ste znali da je Black Friday zapravo jedna velika obmana potrošača?

Termin Black Friday nastao je u Americi 1952. godine, kao dan u sedmici nakon dana Zahvalnosti. Ipak, pojam Crni petak postaje masovno popularan tek od 1966. godine da bi se njim označio dan kada prodavci u svojim sveskama obilježavaju ostvareni profit.

Black Friday dobro upakovana laž?

Crni petak je onaj dan u mjesecu koji svi potencijalni kupci žustro iščekuju. Dan kada će im sve prodavnice i tržni centri biti na raspolaganju da kupe stvari jeftinije čak u pola cijene ili da uzmu 3 artikla i dobiju jedan gratis. Zvuči primamljivo, zar ne? No, kupci odlaze u tržne centre sa lažnom nadom, jer nisu ni svjesni da je popust na sve artikle zapravo fikcija.

Impresije potrošača 

Jedan od kupaca Marko Aleksić odlučio je da sa nama podijeli jedno neprijatno iskustvo koje je nedavno doživio tokom Crnog petka u radnji New Yorker, u okviru tržnog centra Delta.

“Taj dan kada sam išao u kupovinu bio je famozni Black Friday, došao sam u New Yorker i ugledao veliku karticu na jednom od stolova gdje su izložene majice dugih rukava, na kojoj je pisalo ‘Sve majice dugih rukava 10 KM’.

Naravno, i ja sam se ‘upecao’ kao i većina drugih kupaca na laž koja je ispisana velikim slovima. Našao sam adekvatnu veličinu majice i uputio se prema kasi. Kada sam trebao da platim majicu, kasirka mi je saopštila da je cijena majice 20 KM. Upitao sam je u čudu kako je moguće da majica košta 20 KM kad jasno piše da sve majice koštaju po 10 KM.

Kasirka mi reče da sort bijelih majica izloženih na tom stolu košta 20 KM, dok su sve ostale snižene. Izrevoltiran, upitao sam zašto onda taj sort ne stoji na nekom drugom stolu jer se pravi konfuzija da sve majice koštaju 10 KM. Odgovorila mi je da je to njihova greška i da će nastojati ubuduće izbjegavati da im se to ne ponovi. Odlučio sam da ne kupim majicu i napustio objekat”.

Ugrožena i zanemarena prava potrošača

Postoji još bezbroj svjedoka o zabludi Crnog petka i krajnje je vrijeme da prodavači prestanu sa obmanama potrošača. Potrošači imaju apsolutno pravo da se žale na rad tržnog centra ukoliko uoče određene nepravilnosti. Nije u redu  da potrošači nasjedaju na prljave trikove prodavača.

Evidentno je da se tržni centri služe različitim tehnikama manipulacije kako bi uticali na svijest potrošača. Većinu prodavaca uopšte ne zanimaju prava potrošača. Njihov glavni cilj je ostvariti što veći profit i to pod svaku cijenu. Zato je neophodno osvijestiti potrošače o pravoj istini o Crnom petku kako se ne bi doveli u položaj nadmudrenih.

“Crni petak je laž! Odete u većinu radnji u tržnom centru Delta, ubijeđeni da je svaki artikl snižen za 50%, a na kraju kupovine se uvjerite da je riječ o jednoj velikoj obmani kupaca”, rekao nam je diplomirani ekonomista, Igor Stanković.

Takođe, Stanković upozorava potrošače da ignorisu velike bilborde, letke i iskačuće reklame na kojima piše da je sve sniženo u pola cijene u tržnim centrima jer evidentno je riječ o manipulaciji potrošačkim društvom.

Mnogi pokreti i organizacije u svijetu koji se protive konzumerstvu na dan Crnog petka održavaju proteste ili bojkotuju kupovinu. Ovi protesti upravo treba da nam posluže kao poruka da promislimo dvaput prije no što se odlučimo za odlazak u kupovinu tokom Crnog petka, te kako bismo izbjegli da postanemo dio jedne obične prevare.

POGLEDAJTE VIDEO za više informacija o velikoj zabludi zvanoj Black Friday!

5-stvari-2

 

 

 

 

 

Zašto je Banja Luka „Krajiška ljepotica“?
Najniža plata u Srpskoj da bude 500 KM nude poslodavci

Your email address will not be published.