Barselona – ljepotica Španije


Smještena na sjeveroistoku Španije, Barselona privlači turiste širom svijeta. Nalazi se na obalama Mediterana, 120 km udaljena od Pirineja i granice sa Francuskom. Klima ovog grada je mediteranska, sa dugim i toplim ljetima.

Barselona je prestonica evropskog modernizma, stoga turiste najviše i oduševljava njena arhitektura koja je zaista specifična. Mnogi se, nakon što vide djelić arhitekture ovog grada, odluče da moraju da ga posjete.
 

U Barseloni je živio i radio čuveni arhitekta Antoni Gaudi, čija djela u ovom gradu privlače brojne turiste. Njegova arhitektura je specifična, pa su njegove građevine razigrane, šarene i oblih linija. U njegovoj arhitekturi se osjeća slobodnjački duh, koji sasvim pristaje gradu kao što je Barselona. Njegovo najpoznatije djelo koje je i najposjećenije u Španiji je La Sagrada Familia. To je rimokatolička bazilika sagrađena u gotskom stilu. Gaudijeva djela su jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Barseloni, pa ako vas put nanese u ovaj grad nikako ih nemojte zaobići.
 

Pet najljepših mjesta u Barseloni koja morate posjetiti 
 

Barselona je grad koji možete istraživati danima, i svaki put naći neki skriveni ćošak od čije ljepote će vam zastati dah. Mnogo je mjesta koja vrijedi posjetiti, ali ovdje ću navesti top 5 onih koje nikako ne smijete propustiti ako se nalazite u Barseloni.
 

1.La Sagrada Familia  

Ova rimokatolička bazilika je simbol koji najčešće možete vidjeti na razglednicama Barselone, a često i prva asocijacija mnogima na ovaj grad. Stoga je broj jedan na listi mjesta koja morate posjetiti u Barseloni. Ime ove crkve u prevodu znači Sveta porodica. Izgradnja je počela davne 1882. godine. 


Djelo je poznatog arhitekte Antonija Gaudija koji je na njoj radio sve do svoje smrti. Unutrašnji dio završen je 2010. Godine, a očekuje se da će kompletna izgradnja biti gotova između 2030 i 2032. godine. O značaju ove bazilike svjedoči i to da je uvrštena na Uneskovu listu svjetske baštine. Neizostavna stvar je napraviti i par lijepih fotografija, a preko puta La Sagrade Familie nalazi se park, odakle se pruža nevjerovatan pogled na ovu impozantnu građevinu.

Izvor: sagradafamilia.barcelona-tickets.com La Sagrada Familia

2.LaRambla

Naravno, odmah nakon glavnog simbola Barselone, na redu je i glavni dio grada, odnosno glavna ulica La Rambla kojom se morate prošetati. Vjerujem da će ovaj dio obići skoro svi, jer je to sami centar grada koji uvijek vrvi od turista. La Rambla se prostire od centralnog gradskog trga, Trga Katalonije, do spomenika Kristoforu Kolumbu i luke Port Vel. Pod drvoredima visokih krošnji koje krase La Ramblu, turiste zasmijavaju zabavljači, ljudi obojeni kao bronzane statue, sa kojima možete da se fotografišete i napravite lijepu uspomenu.

Iako bučna i puna života, ova ulica plijeni svojom ljepotom i neobičnom atmosferom. O njenoj ljepoti svjedoče i riječi poznatog španskog pjesnika Frederika Garsije Lorke koji je rekao da je to jedina ulica na svijetu za koju bi volio da nema kraja. Jednom kada se prošetate ovom ulicom, očaraće vas.

izvor: citywonders.com Barselona
 

3.Monžuik 

Treći na redu je Monžuik kao nezaobilazna destinacija. Monžuik je uzvišenje iznad Barselone, visoko 185 metara, odakle se pruža predivan pogled na ovaj glavni grad. Na samom vrhu se nalazi i tvrđava Monžuik, sa čijih zidina možete da uživate u pogledu na Barselonu. Uređenju ovog dijela grada posvetila se veća pažnja zbog Svjetske izložbe održane 1929. godine. Ovdje se nalazi i Olimpijski stadion koji je izgrađen za potrebe Olimpijade 1992.godine koja se održala u Barseloni.

Danas on služi kao mjesto izvođenja brojnih koncerata poznatih svjetskih zvijeda. Ako želite, možete se provozati i žičarom kako biste upotpunili doživljaj. Ono što ne mogu da ne pomenem, je Magična fontana, koja je možda i najzanimljivija atrakcija na Monžuiku. Fontana, sa muzikom i svjetlosnim efektima, privlači pažnju brojnih turista.

izvor: citywonders.com Monzuik, Barselona

4. Park Guelj

Meni lično možda i najinteresantnija atrakcija u Barseloni je Park Guelj. Svojom neobičnošću, vedrinom i građevinama šarenih boja privlači pažnju kako djece tako i odraslih. Ovaj park se nalazi na brdu El Karmel, a projektovao ga je ko drugi, nego Gaudi. Gaudi ga je stvarao u periodu od 1900. do 1914. godine. Stil je ono što ovaj park čini posebnim. Talasasti oblici, ukrašeni mozaikom sastavljenim od raznobojnih keramičkih pločica, plijene svojom ljepotom.

U ovom parku se nalazi i najduža klupa na svijetu. Sa ove klupe koja je ukrašena šarenim mozaikom se pruža pogled na ostatak parka. Pogled na raznobojne kućice tjera vas da se zapitate da li ste se na tren stvorili u nekom crtanom filmu. Park predstavlja spoj prirode i neobične arhitekture. Takođe, pruža pogled na grad, La Sagradu Familiu i Monžuik u daljini, pa ovaj obilazak nemojte propustiti.

izvor: citywonders.com
 

5.Barseloneta

Nakon svih obilazaka, možete da predahnete na najljepšoj plaži u gradu. Ova plaža dugačka je 2 kilometra, a nalazi se na svega dvadeset minuta hoda od La RambleBarseloneta je jednako živa i danju i noću. Duž šetališta se nalaze brojni restorani i noćni klubovi. Nikako ne zaboravite da popijete čašu sangrije, bilo to dok uživate na plaži po danu, ili pak naveče.

izvor: trip.com

 

Barselona nudi zaista mnogo toga, a na vama je da izaberete ono što vam se najviše dopada. Izdvojila sam samo pet stvari koje su na mene ostavile najveći utisak, ali i za koje smatram da bi svako trebao da posjeti. Pored ovih pet stvari, možete posjetiti i park Citadelu, Stadion Kamp Nou, Casu Batllo, Casu Mia, i mnoge druge znamenitosti. Svakako, čar je u tome da svako istraži grad na svoj način i da ga drugačije doživi. Pa, šta čekate?

Posjetite Barselonu

TikTok i nametanje toksičnih standarda ljepote
Žuta boja i karo dezen – trendovi proljeća 2021. !

Your email address will not be published.