Bardača – borba za opstanak


Ono što mnoge zmlje svijeta priželjkuju ali ne posjeduju nalazi se upravo u Republici Srpskoj. Na 30 kilometara od Banjaluke, nadomak opštine Srbac, još uvijek hrabro stoje i bore se za svoj opstanak bjkovita jezera Bardače.

Egzotična srbačka ljepotica smještena između Save i Vrbasa i pored toga što je jedna od 7 prirodnih ljepota u BiH, koje su pod zaštitom Medjunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN-a) kopne zapuštena. Nepovratna i nezamjnjiva Bardača u svom sastavu imala je  čak 11 jezera čija je površina obuhvatala 732 hektra.  Od 1969. godine nosi titulu specijalnog rezerata.

Prirodno stanište  preko 280 biljnih vrsta, više od 204 vrsta ptica i 30 vrsta riba isuseno, uništeno, zaboravljeno.

 

BARDAČA STANIŠTE ZASTIĆENIH BILJNIH I ŽIVOTINJSKIH VRSTA

 – Na ovom lokalitetu 2000-te godine konstatovane  204 vrste ptica od kojih su mnoge zaštićena vrsta i isključivo nastanjuju i opstaju na ovom području. Rgistrovano je 30 vrsta riba, od kojih je posebno značajna Umbru krameri odnosno mrguda ili crnjuša. Ta vrsta je reliktna, to je živi fosil koji nastanjuje samo dva mjesta u BiH- priča vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i ekspert za Bardaču Biljana Lubarda.

Vrste riba koje opstajale na ovom području između ostalog su i plotica, klen, linjak, škobalj, uklija, amur, som, šareni balavac, bucov, šaran, babuška, deverika, smuđ,terpan, sunčanica.

Vrste ptica koje nastanjuju ovo područje su : crni ibis, bijela roda, roda kašikara, patka njorka, ždral, egiptske zute čaplje, zlatokrile utve i mnoge druge.

Egipatska čaplja

POŠAST ZVANA PRIVATIZACIJA

Privatizacijom Ribnjak Bardača pripao je preduzeću Agroimpeks  koje je  2003.godine isušilo 8 od 11 jezera, uklonio okolna stabla i područje pretvorio u oranice.

Od preko 200 vrsta ptica danas opstaje 10 a od 30 ribljih vrsta svega 3 vrste.

Milovan Braco Račić iz Razboja, član lokalnog Saveza za uzgoj i zaštitu ptica i sitnih životinja kaže da su iz porodice čaplji nestale  egipatske žute, mrke, male i čaplje kašikare kao i  riđoglave guske, zlatokrile utve, patke čegrtuše, a nestali su i veliki ronac, sova kukuvija i neke druge ptice.

– Bojim se da će nestati još ptičijih vrsta, jer sam uočio da tridesetak njih samo povremeno dolazi na Bardaču, kao što su sivi galeb, patka zviždarka, riđoglava i ćubasta patka, bjeloglavi orao ribar, čvorci, drozdovi i druge – kaže Račić.

-Rezervat s bogatim prirodnim raznolikostima trebalo je da bude centar naučno-istraživačkog rada stručnjaka i studenata iz cijele Evrope međutim lokalne i entitetske vlasti, ali i dio stanovništva, više rade na uništenju ovog prirodnog bogatstva nego na njegovoj zaštiti i promociji. U jezerima ribnjaka pale se trska i rastinje, nestalo je stogodišnjih hrastova lužnjaka, trstike, žbunja i livada, a u jezerima, u kojima se tovila riba, sada se proizvodi kukuruz uz upotrebu tona umjetnog đubriva i pesticida – objašnjava Račić.

Već drugu godinu banjalučko preduzeće “Agroimpeks” planira sjetvu kukuruza u nekadašnjim ribnjacima Bardače kod Srpca, a nadležne republičke institucije još ništa nisu preduzele kako bi zaustavile potpuno uništavanje svjetski vrijednog ekološkog kompleksa, piše “Glas Srpske”

Bardača prije i poslije privatizacije
Bardača prije i poslije privatizacije

 

 

Izvor naslovne fotografije : Micro mreža

Izvor : Vikipedija

Oralno zdravlje utiče na sistemsko zdravlje

No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *