Američki kongres proglasio genocidom zločin nad Jermenima


“Genocid Otomanske imperije nad Jermenima”, rezolucijom predstavničkog doma američkog Kongresa, priznat je genocidom.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je sa 405 glasova za i 11 protiv rezoluciju u kojoj se ističe da je ubistvo 1,5 miliona Jermena u današnjoj Turskoj od 1915. do 1923. godine genocid, prenosi Rojters.

genocid
Foto: dnevnik.ba

Rezoluciju je predložio demokratski poslanik i predsjednik jermenskog kokusa, Adam Šif, koji je njeno usvajanje tražio 19 godina, no navodi da  je riječ o neophodnom, ali kasnom koraku administracije koji bi trebao pružiti pravdu Jermenima.

Turska je odmah osudila rezoluciju o genocidu nad Jermenima, te Tursko ministarstvo spoljašnjih poslova navodi da rezolucija o genocidu nema nikakvih istorijskih ili pravnih osnova; oni prihvataju činjenicu da je mnogo Jermena poginulo u borbama sa otomanskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali se ne slaže oko broja poginulih i negira da su ubistva bila sistematski orkestrirana i da počinjen genocid.

Rezolucija je usvojena poslije 35 godina i to u trenutku povećanih tenzija zbog upada Turske na sjever Sirije, čime će se dodatno zategnuti odnosi između Turske i SAD-a.

Izvor: rts.rs/blic.rs

Foto: sandzakpress.net

Ibrahimović se vraća u Španiju?
Lideri Zapadnog Balkana na večeri sa Mogerinijevom: Otvorena mnoga pitanja

Your email address will not be published.