6 pravila za pisanje CV-a koja treba da imate na umu


Vaš CV je prva stvar koju će vaš potencijalni poslodavac imati prilike da vidi, i ono na osnovu čega će kreirati prvi utsak o vama. Oni koji misle da je CV samo dokument pro forme, i da će zaista zablistati tek na razgovoru, treba još jednom da uzmu u obzir važnost ovog koraka ka novom poslu, jer bez dobrog CV-a male su šanse da će do razgovora uopšte doći. 

#1 Profesionalnost – budite na visini zadatka 

Prvi odgovor na pitanje kako napraviti CV koji će biti kvalitetan, je da uvijek imate u vidu da je CV dokument sa kojim aplicirate za određeni posao, dakle, shodno tome ga i napišite. Iako CV služi kao pismena reprezentacija vas samih, i želite da ga napišete tako da vas predstavlja na što autentičniji način, to možete uraditi pridržavajući se određenih pravila. 

Ton pisanja CV-a je od izuzetnog značaja, a on mora biti profesionalan. Vrlo je važno da podatke vezane za vaše školovanje i prethodna iskustva navodite jasno i stručno imenujući naziv obrazovne ustanove, odnosno radnog mjesta.

#2 Relevantnost – ubacite iskustva koja su stvarno značajna 

Često čujemo kako poslodavci traže radno iskustvo, i da na to obraćaju pažnju prilikom čitanja vašeg CV-a. To je i tačno i netačno u isto vrijeme. A, evo i zašto. Naime, tokom studentskih dana tražimo poslove na kojima ćemo zaraditi za džeparac jer za full time posao nemamo vremena zbog predavanja i obaveza na fakultetu. 

Dakle, tada u obzir dolaze poslovi iz sfere ugostiteljstva, promocija i drugih uslužnih djelatnosti koje nude kraći radni odnos i redovnu isplatu. Međutim, kada odlučimo da apliciramo za određenu poziciju ovakva iskustva nisu nužno relevantna.

Ako kreirate CV radi apliciranja za određeni posao, potrudite se da svako iskustvo koje stavite u CV ima značaj za poziciju za koju aplicirate. Bolje je da dodate volontiranja u studentskim organizacijama, prakse relevantne za buduću poziciju i slična iskustva.

#3 Dostupnost – istaknite svoje lične podatke 

Pored podataka o vašem školovanju, prethodnim iskustvima i interesovanjima, potrebno je da stavite i vaše lične podatke kako bi poslodavac mogao da vas kontaktira. Povedite računa da stavite tačan broj telefona, i e-mail adresu, ili dodatan kontakt. Lične podatke istaknite tako da ih poslodavac odmah uoči.

U određim obrascima za pravljenje CV-a na internetu imate opciju da ubacite i adrese vaših naloga na društvenim mrežama, ovo je uvijek opciono. Nalozi na društvenim mrežama služe za vid neformalne komunikacije i možda nisu najprikladniji sadržaj koji bi vaš poslodavac trebalo da vidi.

#4 E-mail i fotografija – sitnice koje se računaju 

Još malo riječi o ličnim podacima. Prije nego što ubacite vašu e-mail adresu obratite pažnju na to kako ona glasi. Ako je ostala još od tinejdžerskih dana i sadrži vaš nadimak ili neke neprofesionalne nazive poput “little star” i slično, vreme je da napravite novu adresu koju ćete koristiti za rad.

Kada je u pitanju fotografija, ukoliko je ubacujete u CV, sjetite se prvog pravila koje glasi – profesionalnost. Ovo nije slika koju ćete okačiti na instagram, ili neku drugu mrežu, ovo je fotografija koja treba da vas prikaže jasno. Slike iz izlazaka i kafića zaboravite, pozadina bi trebalo da bude što neutralnija, a vaše lice treba da bude u prvom planu. Slike na kojima ste blago nasmejani su uvijek dobro rješenje.

#5 Pravopis i greške u kucanju – dobro pregledajte svoj CV

Greške u kucanju su česta pojava, i sitnice na koje često ne obraćamo pažnju, međutim taj luksuz ne možemo da dozvolimo sebi onda kada pišemo svoj CV. Prije svega zato što CV ne sadrži više od 2 do 3 strane, i zaista ne oduzima previše vremena da pregledamo da li smo sve dobro ukucali, pri pisanju CV-a. 

Kada je u pitanju pravopis, ako niste sigurni kako se nešto piše, obavezno se konsultujte sa nekim, i ako pišete CV na svom jeziku, a posebno ako ga pišete na engleskom. Pravopis neposredno govori o vašem obrazovanju i čitalačkim navikama, a na rijetko kom poslu ćete moći da zaobiđete pisanje, zato je važno da u CV-u pokažete svoju kompetentnost.

#6 Vizuelni identitet – kreirajte CV koji će “upasti u oko”

Kako će vaš CV izgledati? Nadamo se da neće izgledati kao običan Word-ov dokument gde ste samo izlistali lične podatke. Velike kompanije dobijaju veliki broj prijava za posao, pa je zaista potrebno istaći se na svaki način. Jedan od tih načina je i vizuelni. 

Na internetu postoji veliki broj sajtova koji daju mogućnost besplatnog preuzimanja obrazaca za izradu CV-a. Tu na raspolaganju imate i one malo kreativnije, ali i one svedene koji na pregledan način predstavljaju vaše podatke. Takođe, ovakav CV možete preuzeti u PDF dokumentu, što poslodavci često dodatno cijene. 

Kada “upakujete” svoj CV tako da bude balans između vaše profesionalnosti i vaše autentičnosti, pred sobom ćete imati dokument koji vas na pravi način prezentuje, i od tog trenutka su veće šanse da pronađete tačno onakav posao kakav želite, jer neko traži baš vas. 

Koja su vaša prava kada su u pitanju uslovi na radu?
Kako napraviti plan za društvene mreže?

Your email address will not be published. Required fields are marked *