Филм “Дара из Јасеновца” номинован за Оскара


Филм “Дара из Јасеновца” редитеља Предрага Антонијевића, званично је у трци је за Оскара у категорији најбољи међународни филм, саопштили су из Филмског центра Србије.

Ово достигнуће представља незапамћен успјех српског филма, јер до сада ниједно домаће остварење никада није било у трци за Златни глобус у свим категоријама.

Вечерње новости додају, да наду да ће “Дара из Јасеновца” забиљежити успјех и у трци за најважнију награду, даје и то што је право на приказивање драме о страдању српске дјеце у усташким логорима током Другог свјетског рата, на коју је Србија чекала 75 година, откупила чувена америчка компанија 101 Студиос.

О избору овог филма у главној трци за Оскара одлучила је комисија, која је у образложењу навела да је изабрани филм емотивно снажна драма која се бави историјском траумом, нудећи прије свега поштовање према жртвама.

– Цијенећи, прије свега, квалитет филма, а имајући у виду и значај теме којом се бави, комисија са великим задовољством бира филм “Дара из Јасеновца” као српског кандидата за награду “Оскар” – стоји у образложењу.

 

Извор: Мондо.ба, Вечерње новости, РТРС

 

 

 

Интим џез фестивал је још вечерас у Бањалуци
Srpski film "Dara iz Jasenovca" u trci za Oskara

Your email address will not be published.