Стерија актуелан и данас


Foto: Glas Srpske

БАЊАЛУКА – Сатира је данас много мање цијењена у односу на Стеријино вријеме, па самим тим има и мање домете. Актуелност Стерије једним дијелом говори о квалитету његових комедија, а другим дијелом да смо још у истом живом блату које никако да прегазимо – рекао је књижевник Миладин Берић.

Јован Стерија Поповић почео је да пише у средњој школи, а познато је да је био љубитељ грчке литературе.  Био је начелник Министарства просвјете осам година. Био је први који је написао право позоришно дјело и тако засновао српску драму и комедију.

“Покондиреном тиквом” Стерија нам је приказао онај слој људи који су спремни да очас посла народу пласирају лажну слику. Међутим, ма колико такви људи нама били смијешни, као што нам је смијешна некултурна и неписмена Фема, они могу да буду веома опасни јер настоје да се попну на мјеста која нису заслужили образовањем ни знањем, а ни човјечношћу.

Савјет из прошлости

Стерија је говорио: “Докле се год будемо само хвалили, слабости и погрешке прикривали, у повесници учили колико је ко од предака наших јуначких глава одрубио, а не и где је с пута сишао, донде ћемо храмати и ни за длаку нећемо бити бољи, јер простаци и млади људи, који се тако запајају, и не мисле да може бити и погрешака у нас, пак све што им се предлаже, за чисту истину и добродетељ сматрају.”

Izvor: Glas Srpske

Објављено дјело “Ја то тамо певам” славног Душана Ковачевића: Носталгични омаж умјетности
Film Bilježnica - ruši sve predrasude

Your email address will not be published.