Станови разграбљени чим су скицирани


БАЊАЛУКА – Потражња за становима у градовима широм Републике Српске никада није била већа, што потврђују и у агенцијама за промет некретнина наглашавајући да их купци, махом из дијаспоре, разграбе чим су скицирани на папиру.

Да је потражња велика упркос папреним цијенама, показују и подаци Републичког завода за статистику према којима је у трећем кварталу ове године у Српској продато 815 нових станова, што је за 58,4 одсто више у односу на исти период лани. Осим тога, статистичари су израчунали да је просјечна цијена квадрата 1.714 марака, што је за 7,4 одсто више у односу на просјечну цијену у трећем тромјесечју прошле године.

У агенцијама за промет некретнина истичу да усљед велике потражње расту и цијене станова додајући да су на поскупљење квадрата у овој години утицале и више цијене грађевинског материјала.

– Потражња је у порасту, нарочито у већим градовима. Примјера ради, у Бањалуци, која заузима половину тржишта некретнина у РС, купци су локални становници, али и људи из других, мањих средина. То је и економски оправдано, било да издајете те станове или да купујете дјеци која крећу на студије – рекао је директор бањалучке агенције “Ремаџ” Драган Милановић. Истакао је да се цијене квадрата у граду на Врбасу у новоградњи крећу од 2.200 на периферији до више од 3.000 КМ у центру.

– Велика потражња за становима није одраз напретка и доброг животног стандарда. Напротив, слаба је привредна активност и финансијско тржиште и некретнине су остале као један од ријетких начина за људе који имају капитал да га уложе са минималним ризиком. Све друго, од улагања у акције на берзи, покретања бизниса или штедње у банкама уз веома ниске камате, је неисплативо и ризично – појашњава Милановић.

Он наглашава да је стан сигурна инвестиција, јер су средства увијек ликвидна с обзиром на то да га је могуће брзо продати, а може се остварити и принос на капитал, било да се издаје или да се прода када цијена квадрата скочи.

Колика је потражња за новим становима у Требињу, најбоље показује податак агенције “Херц софт” да је у овом граду од 2017. до ове године изграђено 3.000 нових станова и да су сви распродати.

– Ниједан нов стан тренутно нема слободан. Цијене у новоградњи у односу на прошлу годину више су за 10 до 12 одсто и крећу се од 2.150 до 2.800 марака по квадрату – рекли су у овој агенцији. Додају да највише купују Требињци расути по цијелом свијету, нешто мало странаца, али и велики број људи из Србије који немају никакве везе са тим крајем.

Да се станови мање квадратуре разграбе још у изградњи, почесто и прије него што буде постављен темељ зграде, потврђује и власница бијељинске агенције “Сим некретнине” Јована Деспотовић која наглашава да су најтраженији станови од око 40 квадрата.

– Станове у Бијељини купују и наши људи из Америке и Канаде који су пред пензијом и желе да обезбиједе некретнину како би имали гдје да се врате и проведу пензионерске дане – рекла је Деспотовићева. Наглашава да ни раст цијена није смањио потражњу, те додаје да се цијене крећу од 1.700 до 2.300 марака по квадрату, док су лани износиле од 1.500 до 2.000 марака по метру квадратном.

Куће нико неће

Драган Милановић истиче да, када је ријеч о некретнинама, не цвјетају руже на свим пољима.

– Док је станоградња у експанзији, пословне просторе и куће купују само ријетки – рекао је Милановић.

N.N

Izvor: Nezavisne

https://www.nezavisne.com/kultura/pozornica/Otkazana-predstava-Garsonjera/690701

 

Пирален у "Инцелу" још није уклоњен
У оквиру Дана Универзитета: У Бањалуци промовисана 42 доктора наука из различитих научних области