СПАСИ ЖИВОТ! ПРИЈАВИ НАСИЉЕ!

Насиље у породици

Насиље у породици глобални је феномен у коме су жртве најчешће жене и дјеца. Већ одавно овај проблем у нашем друштву није приватни, већ се јавно води битка његовог сузбијања. У ванредним ситуацијама, као што је тренутна пандемија изазвана вирусом корона, породично насиље често се занемарује због мјера за спрјечавање ширења вируса. У протекле двије године, број пријављених насиља на СОС телефону знатно је порастао у односу на претходне године.

У Републици Српској у 2020. години пријављено је преко 300 случајева насиља у породици док за 2021. годину још нису изашли званични подаци. Неке од жртава свој спас пронашли су у сигурним кућама. У Босни и Херцеговини постоји осам сигурних кућа са укупно 200 расположивих мјеста за жртве насиља. Од осам сигурних кућа, три се налазе на простору Републике Српске, пет у Федерацији Босне и Херцеговине, док на подручју Дистрикт Брчког нема сигурне куће.

Насиље у породици
Фото: Скриншот/Ал џазира

СКЛОНИШТЕ У СИГУРНОЈ КУЋИ

У РС то су сигурна кућа фондације „Лара“ из Бијељине чији је капацитет за прихват 16 особа, затим сигурна кућа „Удружене жене“ из Бањалуке са капацитетом за прихват 24 мајке са дјецом и трећа сигурна кућа „Будућност“ која се налази у Модричи. Све три сигурне куће бесплатно збрињавају жртве насиља уз стручну помоћ у виду психолошке подршке, медицинске његе, правне помоћи.

Драгана Петрић, координатор за односе с јавношћу сигурне куће фондацје “Лара” казала је да по закону, жртвама насиља је дозвољено да бораве у  сигурној кући шест мјесеци. Одмах по њиховом уласку прави се индивидуални план за сваког корисника посебно и за дијете посебно, а прави се и излазна стратегија у складу са њиховим могућностима, жељама и потребама.

Због пандемије изазване вирусом корона, сигурне куће обезбједиле су и просторије за изолацију у којој се жртве по доласку тестирају на ковид-19 те остављају да бораве одређено вријеме док се не добију резултати анализе теста.

БРОЈ ЖРТАВА ЗНАТНО ВЕЋИ ОД БРОЈА ПРИЈАВЉЕНИХ СЛУЧАЈЕВА

Велики број жртава породичног насиља не пријављује насиље због разних страхова, међу којима су страх од осуђивања околине, страх од злостављача, због “сигурности” дјеце и многих других разлога. Велики проблем за жртве насиља јесте и тај што већина не зна коме може да се обрати и каква права имају. Из тог разлога, потребно је што више ширити инфрмације путем медија, друштенних мрежа, о начину заштите жртава. Ентитет Република Српска и Федерација БиХ омогућили су законом да жртва може да одреди особу од повјерња која ће им помоћи у потраживању заштите. Такође, у процедури је и нови закон о заштити насиља у породици, који ће сузбити насиље.

СТОП насиљу!
ФОТО: МУП Србије

КО МОЖЕ БИТИ ОСОБА ОД  ПОВЈЕРЕЊА?

У Републици Српској постоји закон о заштити од насиља у породици којим, по пријављивању насилника, полиција одређује мјере заштите жртве у трајању од 24 сата. У зависности од тежине случаја мјере заштите се могу продужити до 6 или чак 24 мјесеца. Уколико је случај тежи, насилнику је могуће одредити казну до 7 година затвора. Док процес заштите траје, жртвама се даје могућност да пронађу особу од повјерења која ће им помоћи у судском поцесу. Та особа може бити члан породице, социолог, запосленик неке јавне установе или било ко у кога жртва има повјерење. Главни задатак особе од повјерења јесте да помогне жртви да што лакше прође судски процес, без великих траума.

СОС ТЕЛЕФОН

Ако сте жртва насиља или познајете жртву, пријавите случај надлежним органима!

Ако се немате гдје склонити или ако вам је потребан савјет, позовите СОС  број 1264  који је активан 24 сата. 

 

 

Извор насловне фотографије: Дневни аваз

Колоквијум радили: Синиша Гајић, 1450/18

Сувајац  Милица, 1454/18

Напомена: Овај чланак намијењен је свим старосним категоријама јер је насиље могуће у било којој фази живота.

Ikigai: japanska filozofija življenja
Slavlja dolaze na naplatu, situacija s koronom se komplikuje