Сложне руке уређују дом за напуштене псе

volonter hrani pse

БАЊАЛУКА – Санација прихватилишта за псе на Раковачким барама је у завршној фази захваљујући вриједним рукама волонтера који сложно раде како би напуштеним животињама обезбиједили кров над главом и боље услове живота.

Потврдили су ово за “Глас Српске” из Удружења грађана “Кербер” и додали да им највећи проблем приликом радова представља поскупљење грађевинског материјала и недостатак радне снаге.

– Друга фаза реновирања прихватилишта је уз помоћ наших радника завршена. Ставили смо нови кров, а наредне седмице планирамо фарбање боксова и постављање ограде око прихватилишта – истали су из “Кербера”.

Додали су да ће азил што прије отворити врата јер долази зима.

– Ставили смо фасаду, окречили и уредили унутрашњост објекта и закрпили све рупе. Улазимо у трећу, односно завршну фазу реновирања, а циљ нам је да до 14. новембра окончамо планиране радове како би животиње могле безбједно да бораве у новим просторијама – појаснили су из Удружења.

Истакли су да је скуп материјал пролонгирао процес санације.

– Један од проблема је и недостатак стручне радне снаге, јер неке радове наши мајстори не могу да заврше сами, а немамо довољно новца за додатне трошкове – нагласили су из “Кербера”.

Потврдили су да ће смјештајни капацитет у реновираном прихватилишту бити укупно 14 боксова.

Из градског Одјељења за комуналне послове казали су да је у претходном периоду примијећен повећан број паса луталица, те је издат налог за додатни ангажман на пословима збрињавања.

– Пси се смјештају у азил у Рамићима гдје пролазе десетодневни карантин и третман против паразита. Ту добијају вакцинацију против бјеснила и заразних болести – казали су из одјељења.

Навели су да након наведених радњи слиједи поступак стерилизације и чиповања паса, а потом се пребацују у азил на Мањачи, гдје бораве до удомљавања.

– Једно од рјешења, поред едукације становништва и већег броја приватних ветеринарских амбуланти, је и удомљавање паса луталица, те апелујемо на суграђане који имају жељу да удоме пса да нам се јаве, јер се ради о животињама које су прошле комплетан третман и спремне су за удомљавање – закључили су одјељењу.

Проблем

Из Одјељења за комуналне послове казали су да је у току 2020. године идентификовано и збринуто 190 паса луталица, док је 2021. године овај третман до сада прошло је 120 животиња.

– Проблем паса луталица настаје као посљедица неодговорног власништва. Често се дешава да власници престану да воде рачуна о својим љубимцима, остављајући их на улици без надзора – казали су из одјељења.

Novak želi sve što se može osvojiti
Пирален у "Инцелу" још није уклоњен