Свакодневно пролазите овуда не слутећи да је овај споменик јединствен у свету.


Да ли сте је приметили? Реч је о фонтани “Борба”.

Свако ко је посетио Београд вероватно је прошао поред ове фонтане или, шта више, пљунуо, отарасио се кутије icebox-a или бацио опушак у фонтану.

Ипак, велике су шансе да 99% људи који буду читали текст неће знати порекло, историју и тајну која се крије иза ове хладне бронзе у виду скулптуре.

Београд је град богате историје, са многобројним траговима прошлости сачуваним у виду различитих споменика, знаменитости и архитектонских грађевина. Оне нас подсећају на прошла времена и догађаје, али и на људе који су некада живели и стварали у овом граду.

Споменици скривени у престоници по његовим ћошковима, угловима, забаченим улицама и зараслим парковима су права блага модерне историје и културе, данас махом бачена у заборав.

Уколико те некада шетали Великим Калемегданом и прошли непосредно поред кружне алеје у чијем средишту се налази фонтана “Борба“, можда сте се запитали шта представља приказ рибара који се бори са змијом.
Фонтана је истакнута као битан визуелни акценат и фокус у просторном уређењу Клемегданског парка, а као једна од свега две фонтане на простору Клемегдана, њен значај у пејзажном уређењу је утолико већи.
Фонтана “Борба” је постављена 1912. године у центру кружне алеје на Великом Клемегдану, са централним делом у виду скулптуре која носи назив Рибар и рад је вајара Симеона Роксандића. Сама скулптура урађена је у бронзи, висине 150цм и истиче се као један од најлепших споменика на простору калемегданског парка.
Роксандић припада најстаријој генерацији српских вајара, као редставник српског академизма, чији рад се везује за почетке развоја српске скулптуре. Његова најзачајнија дела, поред скултпуре “Рибара” су женска фигура на гробу Симе Матавулја из 1910. године и чувена скулптура “Дечак са разбијеним крчагом” на Чукур чесми.

Рибара прати интересантна прича која доприноси нјеговом значају. Роксандић је израдио скулптуру 1907. године у свом атељеу у Риму и отпремио је бродом на Велику балканску изложбу у Лондону.

Уметник је изложио ову скулптуру и био је задовољан постигнутим успехом и позитивним критикама.
Након тога прима вест да је скулптура при повратку из Лондона потопљена заједно са бродом који ју је преносио.

Ожалошћен због губитка свог дела, Роксандић одлучује да на основу сачуваног модела излије нову, потпуно идентичну скулптуру. Како се после испоставило да је оргинална скулптура дошла на своје одредиште, остала су два истоветна примерка “Злосрећног рибара“.

Један примерак је откупио град Беорад и поставио га на Велики Калемегдан, док је други откупио град
Загреб и поставио га на Језуитском тргу у Горњем граду. Ово је јединствен пример да је исто уметничко дело постављено на два места у истој земљи, како је тада био случај.

фонтана_борба
извор: slikeiprilike.com

 

Данас “Рибар” представља значајно уметничко дело, део вртно-архитектонског елемента који краси централни београдски парк, споменик једног периода у развоју наше земље, спој две метрополе и вечити подсетник некадашњег “братства и јединства”.

Фонтана “Борба” са скулптуром “Рибара” је данас заштићена законом као споменик културе и под заштитом је Завода за заштиту споменика културе града Београда. Такође, фонтана је обновлјена након једног века (2010.) од стране ЈКП “Београдски водовод и канализација”, а под условима које су прописали Републички завод за заштиту споменика, као и Завод за заштиту споменика културе града Београда.

Na svom putu nema vremena za strah
Top 10 korejskih filmova koje nećete zaboraviti