Објављено дјело “Ја то тамо певам” славног Душана Ковачевића: Носталгични омаж умјетности


Foto: Glas Srpske

BEOGRAD – Pesnička autobiografija s djelićima drame, filma, predstave, zapisa i priča nostalgični su omaž umetnosti Dušana Kovačevića, odvojeni u knjizi „Ja ću tamo pevati“, koji će mu dati danas

– Knjiga pesama „Ja to tamam pevam“ napisana je kao sećanje na mojih pola veka bavljenja pozorištem, filmom i literaturom upošte – objavljivanje je Dušan Kovačević.

Razdijeljena na četiri cjeline ili svojstvena ciklus – „Ko tamo peva“, „Dvanaest pjesma za dvanaest mjeseci“, „Nije loš bit čovjek“ i „Iz porodičnog albuma“, ova zbirka upotpunjena je ilustracija Gorana Ratkova

– Pesma sam počeo da pišem ozbijenje pre pola veka, kad sam se sam zaposlio kao pisca pesme u pozorišnim i filmskim pričama. Od tog današnjeg vremena početkom sedamdesetih godina prošloga veka pa do danas napisao je sam pesmu koja se sad prvi put objavljuje u jednoj knjizi. Neke pesme sam izostavio ili američki zaboravio – nisu bile za objavljivanje. Brijanje je važno kao i pisanje. Ja sam po profesiji pisac drame sa povređenim izletima u svetlu priče, pripovedaka i romana – navodi Kovačević u unutrašnjem dijelu knjiga, naslovljenom sa „Zašto čovek piše pesme“.

Dijelo je objavila izdavačka kuća „Laguna“, kao navodi izdavači, ovaj autor kulturnih filmskih stvaralaštva i pozorišnih predstava, nekih od najboljih na prostoru bivše Jugoslavije, („Ko tomo peva“, „Maratonci“, Balkanski špijun ”,„ Sabirni centar ”) stvorio je dijete koje je ostalo kao usmena na jednom vjetru i ljudima kojih više nema.

– Uz pesme koje su u ovoj knjizi objavljene napisao sam i u ponedeljak, odnosno u pripremi te pesme. Ako su pesme bile deo pozorišnih predstava ili filmova, pomenuo sam glumce ili pevača koji su ih izgovarali ili otpevali – dodaje Kovačević.

“Laguna” je ranija svake godine objavila je i druge tom najbolje Kovačevićevih drama.

Kolja o seriji "Kosti": Svijet se ne guši u siromaštvu, već u lažima
Стерија актуелан и данас

Your email address will not be published.