Медицински факултет: Екстракт нара могао би помоћи у заштити од короне


БАЊАЛУКА – Истраживање Медицинског факултета у Бањалуци показало је да би нар, који се још назива и еликсиром младости, могао помоћи у превенцији оболијевања од вируса корона.

Декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић изјавио је да је ова високошколска установа још прије двије године у сарадњи с Институтом “Др Јосиф Панчић” из Београда започела озбиљна истраживања са екстрактима нара.

“Ријеч је о екстракту који се добија из коре нара која се иначе баца. Наше баке су ту кору сушиле и од ње кувале чај дјеци када имају дијареју. Потврђено је да екстракти добијени из коре имају антибактеријска дејства и тако је све кренуло”, рекао је Шкрбић за “Глас Српске”.

Шкрбић је додао да су екстракт почели примјењивати код пацијената који имају дијабетес тип два и показало се да препарат смањује масноћу и шећер у крви, поправља крвни притисак и дјелује противупално.

“Том студијом обухваћено је око 60 пацијената и резултати су били феноменални”, навео је Шкрбић.

Шкрбић је с тимом, којег чине и колеге Реља Суручић са Катедре за фармакогнозију и Биљана Тубић са Катедре за фармацеутску хемију, током пандемије започели ново истраживање о дјеловању екстракта нара у превенцији оболијевања од вируса корона.

Шкрбић је истакао да да овим истраживањем, које је објављено и у једном канадско-америчком часопису, испитивања о љековитом својству нара не престају.

Према његовим ријечима, циљ истраживачког тима је да послије неколико лабораторијских анализа дођу и до клиничког испитивања, те да екстракт из коре нара почне и званично да се примјењује.

Тубићева је појаснила да су истраживање кандидовали за рану фазу болести.

“Намјера нам је била да утврдимо да ли супстанце из коре нара дјелују на спречавање уласка вируса у организам”, напоменула је Тубићева.

Према ријечима Реље Суручића, информације до којих су дошли други истраживачи и сазнања о вирусу корона били су добра база за почетак.

“Испитивали смо сложене хемијске структуре из коре нара, те поредили ефекте који се добију њиховом употребом са ефектима лијекова који су на почетку пандемије коришћени у Кини као терапија”, навео је Суручић.

 

Извор: Независне новине

Извор:Facebook

"Exit" festival napušta Srbiju?
Ekstrakt nara mogao bi pomoći u borbi protiv korone

Your email address will not be published. Required fields are marked *