Инспектори истражују пријаву о мобингу у НП РС


БАЊАЛУКА – Републички инспектори истражују пријаву о мобингу и дискриминацији радника у Народном позоришту Републике Српске од стране директорице Маје Додиг, потврђено је “Независним”.

“У складу са законом прописаним надлежностима и овлаштењима, Инспекција рада покренула је инспекцијски поступак, који је још у току, те ћемо конкретне резултате моћи саопштити након окончања саме контроле”, саопштили су из Инспектората.

Подсјећамо, у понедјељак је у медије иступила једна од запослених НП РС, костимографкиња Ивана Ристић, која је између осталог изјавила да директорица Маја Додиг од дана када је дошла има дневну листу особа које су на мети.

Ivana Ristic
Фото: BUKA / Ivana Ristić

“Мобингује сваког ко јој искаже своје мишљење, а чак имамо и пример где колеге нису имале прилику ни да је упознају, нити да јој се докажу и они су били склоњени, понижени и одбачени, јер просто ‘то је њено право'”, рекла је Ристићева.

Додала је да се Додигова понаша као да је позориште њено насљедство и да радници ничему нису допринијели за бољитак позоришта.

“Неким људима је чак забрањен улаз у ову културну институцију”, изјавила је Ристићева.

У медијима је објављено и да је колектив у Народном позоришту подијељен и да владају нездрава атмосфера, подјеле и интриге.

maja dodig
Фото: Ladies In / Maja Dodig

Додигова данас није жељела да коментарише ову пријаву и кратко је рекла да ће послати деманти медијима који су раније објавили детаље дешавања у НП РС.

Демантовала је дешавања у НП РС те поручила да се ради о тенденциозном и неутемељеном информисању јавности о њој и њеном раду.

“Неутемељена је тврдња у којој извор наводи да је колектив у овој културној установи подијељен и да су између себе посвађани те да је 90 одсто људи против Маје Додиг'”, написано је у демантију НП РС.

У Републици Српској је прије десет дана на снагу ступио Закон о заштити од узнемиравања на раду, којим је прописано да се поступак за заштиту од узнемиравања на раду спроводи код послодавца, Агенције за мирно рјешавање радних спорова, органа надлежног за инспекцијски наџор и надлежног суда.

Извор: Независне новине https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Inspektori-istrazuju-prijavu-o-mobingu-u-NP-RS/689448

Извор насловне фотографије: Aloonline.ba

Жена из Модриче скупо платила лаковјерност: Лажни хоџа умјесто магије "скинуо" 30.000 марака
"SVI SU NEVAKCINISANI" U Klinici intenzivne medicine UKC RS životno ugrožena 42 kovid pacijenta