Здравствени систем Србије на ивици опстанка


Епидемиолог и члан српског Кризног штаба за борбу против вируса Корона Предраг Кон упозорио је да је здравствени систем Србије на ивици опстанка и апеловао да сви, поготово млади, поштују нове мјере, те нагласио да ће, уколико буду поштоване мјере које су ступиле на снагу синоћ бити остварени жељени резултати и да у том случају полицијски час није потребан.

Кон сматра да ће донесене мјере дати ефекта и побољшати ситуацију, али је питање како ће се то показати статистички и у бројкама с обзиром на то да је свака трећа особа заражена и захтијева хоспитализацију, а двадесет одсто заражених има тежу клиничку слику.

Фото: glassrpske.com

Од велике важности је испитивање, уколико дође до било каквих симптома унутар породице, а које упућују на овај вирус.

Према посљедњим подацима, у Србији је вирус корона потврђен код још 4.994 особе од тестираних 17.645, док су од посљедица заразе преминула 24 пацијента.

Према досадашњим подацима најтежа ситуација је Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Ваљеву, а здравствени стручњаци указују на опасност, те сматрају да је систем у неповољном положају и све више измиче контроли.

Од почетка пандемије овај вирус је обухватио све старосне доби, а на почетку трећег таласа најпрје су то биле особе од 20 до 40 година, затим од 30 до 50, а сада доминирају пацијенти од 60 година.

Извор: Глас Српске ; Anadolu Agency
Извор насловне фотографије: Anadolu Agency
"Neophodna kazna za izbornu prevaru"upozorava direktor koalicije "Pod lupom"Dario Jovanović
Kakva čuda krije drevni Egipat?