Здравствени систем Србије на ивици опстанка


Епидемиолог и члан српског Кризног штаба за борбу против вируса Корона Предраг Кон упозорио је да је здравствени систем Србије на ивици опстанка и апеловао да сви, поготово млади, поштују нове мјере, те нагласио да ће, уколико буду поштоване мјере које су ступиле на снагу синоћ бити остварени жељени резултати и да у том случају полицијски час није потребан.

Кон сматра да ће донесене мјере дати ефекта и побољшати ситуацију, али је питање како ће се то показати статистички и у бројкама с обзиром на то да је свака трећа особа заражена и захтијева хоспитализацију, а двадесет одсто заражених има тежу клиничку слику.

Фото: glassrpske.com

Од велике важности је испитивање, уколико дође до било каквих симптома унутар породице, а које упућују на овај вирус.

Према посљедњим подацима, у Србији је вирус корона потврђен код још 4.994 особе од тестираних 17.645, док су од посљедица заразе преминула 24 пацијента.

Према досадашњим подацима најтежа ситуација је Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Ваљеву, а здравствени стручњаци указују на опасност, те сматрају да је систем у неповољном положају и све више измиче контроли.

Од почетка пандемије овај вирус је обухватио све старосне доби, а на почетку трећег таласа најпрје су то биле особе од 20 до 40 година, затим од 30 до 50, а сада доминирају пацијенти од 60 година.

Извор: Глас Српске ; Anadolu Agency
Извор насловне фотографије: Anadolu Agency
"Neophodna kazna za izbornu prevaru"upozorava direktor koalicije "Pod lupom"Dario Jovanović
Kakva čuda krije drevni Egipat?

No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *