За пет школских кабинета у Бањалуци издвојено 100.000 КМ


БАЊАЛУКА – За опремање пет кабинета средњих стручних школа у Бањалуци, из градског буџета издвојено је 100.000 КМ, а новац ће бити додијељен Медицинској, Електротехничкој, Технолошкој, Политехничкој и Пољопривредној школи.

Према одлуци града, 25.000 КМ додијељено је Медицинској, 23.000 КМ Електротехничкој, док је Технолошкој додијељено 1.000 марака мање. Политехничка школа добила је 20.000 КМ, а Пољопривредна 10.000 КМ.

Директорица бањалучке Електротехничке школе Ирена Чавић каже да ће овим средствима опремити кабинет практичне наставе.

“Планирамо набавити инструменте, уређаје, рачунаре и све оно што се користи у практичној настави. Ова подршка града даће велики допринос квалитетнијем извођењу наставе”, казала је Чавићева.

Knjiga
Photo by JESHOOTS.com from Pexels

Мирко Јовић, директор Медицинске школе Бањалука, каже да ће помоћу ове донације старе лутке и друга стредства која користе у практичној настави замијенити новим.

“Овим средствима планирамо набавити двије лутке и двије руке с венама, које су заправо имитација праве руке, у које се дају инјекције у вене, као и још ствари за потребе практичне наставе”, казао је он.

Дејан Чутура, директор Технолошке школе у Бањалуци, каже да је кабинет за фризере у најлошијем стању, те да ће овим средствима управо набавити потребну опрему, као што су фенови, огледала, столице, а све ради квалитетнијег извођење практичне наставе.

Директор бањалучке Пољопривредне школе Бојан Бакал казао је за “Независне” да они нису задовољни расподјелом средстава, те да су очекивали више новца из буџета за њихову школу.

“Када имате опрему и имате радионицу треба да је приведете намјени како бисте могли користити ту опрему и онда на крају Пољопривредна школа добије најмањи износ средстава, а једна Медицинска добије 25.000 КМ. То је апсурдна ситуација. Ако добијете једну марку, а да не кажем 1.000 или 10.000, свакако да је добро и свакако да ћемо их уложити у ту намјену, али пројекат који смо ми писали био је заснован на 50.000 КМ, а не на 10.000”, каже Бакал.

Он је истакао да су средства прије била већа, те да су ове године добили најмање новца досад.

“Ми смо планирали да опремимо један кабинет за занимање месар и да урадимо допуну опреме у другим радионицама. Сада ћемо морати урадити квалитетну расподјелу како бисмо видјели како да допунимо радионице јер не можемо у потпуности купити замишљено”, казао је он.

Извор: Независне новине, https://www.nezavisne.com/novosti/banjaluka/Za-pet-skolskih-kabineta-u-Banjaluci-izdvojeno-100000-KM/690392

Извор насловне фотографије: Независне новине, Велибор Трипић

U Šamcu 280.000 KM za putnu infrastrukturu
Птичји грип потврђен у Републици Српској