Да ли су асимптоматски пацијенти мање заразни?


Научници са Универзитета у аустралијском Голд Коусту проучавали су проблематику асимптоматских случајева корона вируса, те утврдили да људи без симптома корона вируса имају 42 одсто мање шансе да пренесу вирус. 

Ојунгерел Бјамбасурен, научник који је водио истраживање, у истом пише да људи који имају корону, али не и симптоме, имају значајно мање шансе да пренесу заразу на другу особу.

“Уколико асимптоматски случајеви заиста слабо преносе Ковид-19, онда они нису никакви тајни преносиоци вируса. Они не кашљу, не кијају и вјероватно не остављају патогене на разним површинама, као што то могу да чине пацијенти са симптомима”, рекао је Бјамбасурен.

Фото: mladiinfo.me

У мета-анализи, која је укључивала 13 студија и 21.708 случајева, израчунато је да 17 одсто обољелих нема никакве симптоме Ковида-19, док се у неким ранијим студијама помињало да та бројка може ићи и до 81 одсто, пренио је сајт “nature.com”.

С друге стране, истраживања која су се водила у Женеви показују колика је заразност међу људима из једног домаћинства.

Њихов закључак је да особа која је позитивна на вирус има за четвртину мање шансе да пренесе вирус, у односу на особу која је испољила симптоме.

Извор: Nezavisne.com

Извор насловне фотографије: aa.com.tr 

 

Bacao stolove i stolice iz bašta lokala
Модричанке за новац фалсификовале PCR тестове

Your email address will not be published.