Zašto je team building koristan za studentske organizacije


Team building je koncept koji je osmišljen s jednom namjerom – da ojača tim. Ovo se može zaključiti i iz samog naziva koncepta, ali i bližim pogledom na strukturu samih aktivnosti koje su se pokazale kao najčešći izbor za team building

Iako je istina da se za team building najčešće odlučuju firme, odnosno kolege sa posla – on nije ništa manje popularan, a ni potreban bilo kom timu, pa tako i mnogim društvenim organizacijama, kao što su studentske. 

Studentske organizacije zauzimaju aktivno učešće u akademskom životu i doprinose mnogim važnim aspektima studiranja, a najčešće su tu da artikulišu glas studenata na univerzitetskim organima. Pa, zašto se preporučuje da i studentske organizacije team building uvedu u svoje redove kao jednu od obaveznih aktivnosti? Saznajte u nastavku teksta. 

Jačanje odnosa u okviru studentske organizacije

Tim bilding je bitan za jačanje odnosa u firmi, pa i jačanje odnosa u svakom drugom timu, te posljedično i u studentskim organizacijama. Nerijetko se dešava da  studentske organizacije između sebe komuniciraju samo putem mobilnih telefona, odnosno društvenih mreža koje pružaju široke mogućnosti za komunikaciju, a sastaju se uživo samo kad moraju. 

Upravo organizacija team buildinga odličan je način da se to promijeni, članovi organizacije se međusobno upoznaju, te tako porade na odnosima u okviru studentske organizacije. Dobar tim znači tim koji se poznaje i razumije – ovo su preduslovi za dobar zajednički rad, te je u tom smislu neosporna važnost team building aktivnosti u studentskim organizacijama. 

Team building kao priprema za poslovno okruženje 

Osim što će team building obezbijediti bolje rezultate rada, jer će se članovi studentske organizacije bolje upoznati, pa i bolje funkcionisati – ove aktivnosti biće i sjajna priprema za poslovno okruženje koje ih čeka u budućnosti.

Tokom upoznavanja sa kolegama iz studentske organizacije na team buildingu, a zatim i zajedničkom radu, članovi će dobiti percepciju poslovnog okruženja koji ih čeka. 

Vremenom će naučiti da funkcionišu u timu sa različitim ljudima, razumjeće kako da komuniciraju sa kolegama, kako da razumiju različite karaktere i potrebe ljudi u timu i vide sebe kao dio šire slike, odnosno dio tima. Ovo će biti od velikog značaja za uklapanje u tim na poslu kasnije. 

Razvitak kompetitivnosti

Team building aktivnosti u najvećem broju slučajeva podrazumijevaju određene igre u kojima se pojedinci, ili manji timovi, međusobno takmiče. Tako ove aktivnosti podstiču još jednu važnu osobinu kod učesnika – kompetitivnost

Dok previše razvijen kompetitivni duh nekad može biti stresan i za onog ko ga posjeduje, i za one koji sa njim rade, malo kompetitivnosti ne samo da je potpuno u redu, već i poželjno. 

Da li ste znali da kompetitivni duh utiče na produktivnost, podstičući je? Osim toga, motiviše pojedinca da bude bolji, pa predstavlja osobinu koja će biti od koristi i u budućem, poslovnom okruženju i karijernom razvoju.

Team building aktivnosti su zabavne

Od kad smo zabavu otpisali sa liste korisnih i preporučljivih stvari? Možda zabava neće pomoći u karijernom razvoju, ali nesumnjivo će uticati na vaše lično, pa i timsko osjećanje sreće i zadovoljstva

Upravo team building aktivnosti mogu biti i te kako zabavne, pa i preporučljive za sve kojima nedostaje opuštanja, igre i smijeha. Na kraju krajeva – i bijega od monotonije. 

Zajednički isprobati nešto novo – team building kao osvježenje

Team building aktivnosti obično su one koje je rijetko koji student do sad probao, a i ako jeste – to sigurno nije učinio više od svega par puta. Zato su one sjajan način i da timski, svi zajedno, probate nešto novo. Preciznije – isprobate se u nečem novom. 

Bilo da je to paintball, rafting, escape room, vožnja kajakom, ili neka druga avantura – pitanje je da li biste se na nju ikada uputili da nije team buildinga. Eto još jednog razloga da studentske organizacije organizuju team buildinge – zajednički izlazak iz zone komfora i pravo osvježenje tima

Sigurni smo da ćete se posle saznanja o svim prednostima team buildinga, i sami “baciti” na njegovu organizaciju prvom prilikom. Savjetujemo da cijeli tim koji bi učestvovao konsultujete o idejama i predlozima za aktivnosti koje bi rado isprobali, pa zajednički osmislite cijelu team building avanturu. 

 

Želimo vam puno dobrog timskog duha, razvitka korisnih vještina, a svakako i zabave! Odaberite lijep dan ili više njih i uputite se na zajedničku avanturu po kojoj ćete pamtiti najljepše, studentske dane!

6 pravila za pisanje CV-a koja treba da imate na umu