Loading...
Vježbe

YouTube – dominantan medij na Balkanu

Dolaskom novih generacija Internet postaje sve dominantniji medij. Mladi sve manje prate video sadržaje putem televizije, dok se na tronu internetskog video sadržaja odavno ustoličio YouTube.

Youtube ima više od milijardu aktivnih korisnika što čini 1/3 cijele internet populacije, a čak 45% korisnika interneta svake sedmice pogleda više od sat vremena YouTube video sadržaja.

Ovaj trend je uzeo velikog maha i na našim prostorima, a najpopularniji YouTube kanali kod nas su: IDJVideos.TV, TCTNGaming, Mudja, Life Hacks & Experiments, Grand Production, SerbianGamesBL i Marija Žeželj.

Sadržaji ovih kanala su muzički i vlogerski. Muzika je od stvaranja YouTube-a bila najpopularniji sadržaj, međutim u zadnje dvije godine, forma video bloga, tzv. vlog iz dana u dan postaje sve popularnija.

Kanali IDJVideos.TV, TCTNGaming, Mudja i Life Hacks & Experiments imaju preko milion pretplatnika, a mnoge vlogere manje od godinu dana rada dijeli od ove cifre.

Vlogove obično sačinjavaju prikazi svakodnevnice ovih YouTube zvijezda, ali i “challenge-i” tj. izazovi, i “prank-ovi” tj. smicalice. Veoma popularni sadržaji su i vodiči kroz video igre, a odskora mnogi vlogeri  su se okušali i u muzičkim vodama.

Televizija će imati sve manju gledanost u svojoj standardnoj medijskoj formi jer njenu funkciju preuzima Internet, i kada su u pitanju zabavni sadržaji, ali i sadržaji drugog karaktera.

Autori: Nikola Pozderović, Đorđe Todorović

Izvori: YouTube, Socialblade.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial