Loading...
Vježbe

Zašto nadležni u školama zataškavaju vršnjačko nasilje

Vršnjačko nasilje postalo je dio svakodnevnice.  Protekla dva dana, društvene mreže i mediji vrve od događaja koji su uznemirili Aranđelovac. Naime, u srednjoj tehničkoj školi u Aranđelovcu pretučena je djevojčica od strane svojih vršnjaka, a sljedeći dan   i dječak koji takođe pohađa ovu školu. Kada su mediji kontaktirali nadležne ove škole ispostavilo se kako oni nisu ništa znali o tome.

Roditelji pretučene djevojčice izjavili su da ovo nije prvi put da je pretučena i da je nasilje nad njom počelo 15.oktobra. Da li je moguće da razredni starješina, direktor, psiholog ništa nisu znali o tome?  Nakon što je djevojčica pretučena nadležni nikoga nisu obavijestili, niti roditelje, niti MUP Srbije. Snimak sa nasiljem policiji su dostavili roditelji djevojčice koja je pretučena. Ko će da odgovara za psihičku i fizičku bol koju su izazvali vršnjaci koji su je maltretirali? Vrijeme će pokazati..

U praksi do sada, sagledavši prethodne  slučajeve vršnjačkog nasilja koji su potresli region niko nije odgovarao. Prisjetimo se Alekse koji je 2011. god izvršio samoubistvo u Nišu zbog konstantnog maltretiranja u školi. Od nadležnih u školi, niko nije odgovarao. Jedina kazna koju je škola dobila, bila je novčana kazna koja je plaćena zapravo iz džepa građana Srbije. Posljedica nereagovanja direktora, razredne starješine i psihologa bila je smrt Alekse.

Da li trebaju djeca da umiru da bi se neko sjetio da “reaguje”? Zašto vršnjačko nasilje doživljava ekspanziju iz dana u dan i šta nadležni rade po tom pitanju?  Posebno se pitam ko i na kakav način odgaja ovu djecu koja maltretiraju psihički i fizički ostale u svom okruženju.

„Drug nije meta“, projekat portala SrbijaDanas, već dvije godine je, kroz informisanje i edukaciju, intenzivno fokusiran na prevenciju vršnjačkog nasilja. Ovaj panel je doprineo da se u okviru Media marketa najmlađi posavetuju i ohrabre, da znaju da nisu sami i da nasilje nikada ne treba da trpe.

Prijavite nasilje, vaša reakcija može da spasi nečiji život.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial