Loading...
UncategorizedVježbe

UN poziva SAD na ukidanje embarga Kubi

NJUJORK – Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se SAD pozivaju na ukidanje ekonomskog embarga na Kubu, uprkos tome što je Vašington glasao protiv revolucije, saopšteno je iz UN.

Od ukupno 193 članice, predstavnici 191 članice glasali su za ukidanje embarga Havani, dok su SAD i Izrael bili protiv usvajanja takve rezolucije.

UN su usvajanjem neobavezujuće rezolucije pozvale SAD da što prije ukinu embargo Kubi.

Rojters prenosi da nove rezolucija UN može da ima političku težinu, ali da samo Kongres SAD može potpuno da ukine embargo, koji je uveden prije više od pola vijeka.

Američki ambasador u UN Niki Hejli je sastanak Generalne skupštine UN nazvala “političkim pozorištem” i napomenula da kubanski režim šalje “iskrivljenu poruku svijetu kako nije kriv za loše ekonomsko stanje u zemlji, ugnjetavanje kubanskog stanovništva, kao ni za plasiranje destruktivne ideologije”.

Hejlijeva je dodala da se diplomatski status između dvije zemlje neće promijeniti.

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez je izjavu Hejlijeve nazvao “nepoštovanjem Kube i kubanske Vlade” i dodao kako Hejlijeva i SAD nemaju “ni najmanji moralni autoritet da kritikuju Kubu”.

Izvor: Nezavisne novine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial