Loading...
Vježbe

Pominjanje Srbije i Srba u američkim rep pjesmama

Fejsbuk stranica Loudpack Zone, koja objavljuje sadržđaje vezane za hip hop muziku objavila je članak o tome koliko se često Srbi i pojmovi vezani za njih pojavljuju u pjesmama američkih hip-hop izvođača. Ovu objavu je podijelio i poznati srpski hip-hop/trap izvođač Branko Kljajić, poznatiji kao Fox.

Foto: Facebook

U američkim hip-hop pjesmama, posebno onim iz perioda kasnih devedesetih i ranih 2000-ih, neke od najčešćih tema su kriminal, skup i luksuzan život, novac, brzi automobili i zgodne djevojke.  Međutim, još jedna od stvari koja se često spominje su različiti geografski predjeli te ljudi iz raznih svjetskih zemalja, s kojima su ovi reperi dolazili u dodir ili ih navode kroz određene metafore.

Kada je riječ o našem podneblju, pored Srba i Srbije, najčešći srodni pojmovi koji se pominju u rep pjesmama su Jugoslavija, model auta Yugo Zastava Koral 45, te sportisti Peđa Stojaković, Vlade Divac i u manjoj mjeri Novak Đoković.

Tako je jednom od najpoznatijih repera iz tog perioda, Busta Ryhmes-u, u pjesmi “Holla” iz 2001. godine u kojoj je opisivao sivilo, Poljska bila logičan sinonim, a odmah za njom i Čehoslovačka i Jugoslavija, jer su to države koje slove za nezvanične rudare planete.

Hip-hop grupa iz Kvinsa, G-Unit, čiji je najpoznatiji član 50 Cent, u dvije pjesme pominje Srbe. U pjesmi “Piano man”, član ove grupe Tony Yayo u Srbiji ima status brata ili najpoželjnijeg slučajnog putnika-namjernika kojem bi svaka srpska kuća otvorila svoj dom na 48 sati ako bi ikad to zatrebalo, dok u pjesmi “Boy Boy” povezuje Srbe sa nasiljem kroz pominjanje Škorpiona, srpske paravojne formacije.

Lupe Fiasco u pjesmi “Schemes” spominje Beograd i dnevne novine “Politika”, a takođe postoji i fotografija sa pravoslavne nove godine koju je Lupe proslavio sa svojim srpskim prijateljima.

Kool Keith u pjesmi “Stop Frontin”, prozivajući nekog neodređenog repera, govori kako je njegovom vokalu potrebna Jugoslavija, i kako je generalno kao reper užasan.

Kool Moe Doe, Sauce Money, Young MC i EPMD samo su neki od repera koji su svojim tekstovima spominju najpoznatije auto naše proizvodnje, Yugo.

Pokojni reper Slim Dunkin u pjesmi “I Gotta Eat” uporedio je svoju tvrdoću sa Divčevom sposobnošću da apsorbuje i teške udarce za dobrobit svog tima.

Međutim nijedna ličnost sa ovih prostora se ne spominje koliko legendarni srpski košarkaš Predrag “Peđa” Stojaković, koji je harao NBA ligom više od deset godina. Njegovo ime se provlači kroz pjesme Joe Budden-a, Jay Z-a, 50 Cent-a i G-Unit-a, Billionare Black-a, Kevin Gates-a i Smylez-a. Uglavnom su upoređivali moć svoje lirike ili gengova sa njegovim pogodcima.

Sve u svemu, gore navedeni pojmovi se pominju u oko 50 američkih pjesama što nikako nije mala brojka s obzirom na geografsku udaljenost Srbije i Amerike, broj stanovnika i veličinu Srbije.

Pominjanje stranih egzotičnih zemalja u kombinaciji sa brzim autima, modnim markama te ostalim brendovima u našem hip-hopu je postalo trend tek nekoliko godina unazad, mada su se obrisi toga nazirali i ranije. Na našoj sceni se ovakvi termini najčešće provlače kroz tekstove komercijalnih hip-hop izvođača kao što su Rasta, Jala Brat, Vuk Mob i Buba Corelli, te kod trap izvođača poput Corone i Rimskog.

Izvor: Loudpack zone FB stranica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial