Loading...
Vježbe

Nova politička kriza: Srpski predstavnici napustili sjednicu PD BiH

Ratnohuškačke izjave Bakira Izetbegovića uticale su na rad BH institucija u toj mjeri da su jučerašnja sjednica Predstavničkog doma, zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske, te nova sjednica Predstavničkog doma – odgođene do daljnjeg.

Poslanici SNSD-a i Saveza za promjene nisu se pojavili na sjednici zbog skorašnjih ratnohuškačkih, antidejtonskih i antiustavnih izjava Bakira Izetbegovića. Iako je sjednici prisustvovao dovoljan broj poslanika, to nije bilo dovoljno za odlučivanje jer predstavnici srpskog naroda nisu bili prisutni.

Spekulacije o odgađanju zasjedanja Predstavničkog doma potvrđene su odmah na početku, kada je postalo jasno da će 13 stolica poslanika iz Srpske ostati prazno.

“Znači po Poslovniku mi imamo uslove za rad, ali ne i za odlučivanje i donijeli smo odluku u Kolegijumu da sjednicu odgodimo do daljeg”, rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH Borjana Krišto.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac izjavio je da su ispravno postupili zahtijevajući da se sjednica odgodi do daljnjeg, te da Izetbegović svojim izjavama o priznavanju Kosova i pozivanju na rat ugrožava interese srpskog naroda.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić pozvao je na smirivanje strasti, i istakao da Izetbegović i Dodik dovode atmosferu do usijanja da bi se zatim predstavili kao nacionalni zaštitinici.

On je istakao da ovaj korak neće dovesti do napuštanja institucija ili parlamenta BiH i da je veoma zabrinut za budućnost Bosne i Hercegovine.

S druge strane, poslanici SDA, ne vide ništa sporno u izjavama svog lidera.

“Dakle, niti je Bakir Izetbegović niti bilo ko od nas dao bilo kakvu izjavu koja bi mogla da dovede do ovakvog postupka”, smatra zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Šefik Džaferović.

Poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu PS BiH Sadik Ahmetović, je međutim istakao da je Bosna i Hercegovina ušla u institucionalnu krizu koja će trajati najmanje godinu dana.

Osim zasjedanja BH parlamenta, danas je odgođena i sjednica Savjeta ministara, jer su srpski ministri bili u Banjaluci. Trebalo bi da bude održana sljedeće sedmice.

Nedavne izjave Bakira Izetbegovića ratnohuškačkog karaktera dovele su do nezadovoljstva među poslanicima srpskog naroda. Svoj protest su iskazali odsustvovanjem sa sjednice Predstavničkog doma BiH. Kada će biti sljedeće zasijedanje parlamenta još uvijek nije poznato.

Izvori: RTRS, OslobođenjeNezavisne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial