Slucaj “Dobrovoljacka ulica” nalozena nova istraga protiv pet lica


avaz.ba

Tuzilastvo BiH naredilo je ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganica, Zaima Backovica, Hasana Efendica, Jusufa Pusine i Emira Svrakica u predmetu “Dobrovoljacka ulica”, saznaje Srna iz krugova bliskih pravosuđu BiH.

 

Tuzilastvo BiH donijelo je naredbu o ponovnom otvaranju istrage protiv pet lica u predmetu “Dobrovoljacka” ali nisu navedena njihova imena

Istraga je nastavljena zbog postojanja osnovane sumnje da su pocinili ratni zlocin, s obzirom na to da su zrtve napadnute dok su bile onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu. Tokom provodjenja istrage utvrdjeno je da je dio zarobljenih vojnika iz kolone Jugoslovenske narodne armije odvedene u prostorije Centralnog zatvora i Staba teritorijalne odbrane i druge lokacije gdje su maltretirani i zlostavljani. U saopstenju koje je izdalo Tuzilastvo BiH se navodi da je Tuzilastvo juce donijelo odluku po svim zalbama u predmetu “Dobrovoljacka”.

“Ovom odlukom van snage je stavljena naredba o obustavljanju istrage Tuzilastva BiH od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naredjeno ponovno otvaranje istrage, dok su zalbe u odnosu na devet lica odbijene kao neosnovane, a jedna je odbacena. Ovom odlukom je i u potpunosti postupljeno po svim izjavljenim zalbama, te je u konacnici izvrsena odluka Ustavnog suda BiH”, dodaje se u saopstenju Tuzilastva BiH.

Na sjednici 17. januara ove godine, Ustavni sud BiH prihvatio je apelacije Bogdane Tomovic, majke Zdravka Tomovica  i Gordane Gvozdenovic, sestre Obrada Gvozdenovica, koji su kao pripadnici JNA ubijeni 2. maja 1992. godine u Sarajevu i nalozio Tuzilastvu BiH da bez daljih odgadjanja preduzmu mjere s ciljem odlucivanja o prituzbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine.

Izvor naslovne fotografije: klix.ba

Izvor: nezavisne.comtuzilastvobih.gov.ba

 

Ustaški simboli na crnoj listi Austrije
Pronalazak Pikasove ukradene slike bila je samo neslana šala