Loading...
Vježbe

Karles Pudždemon: Španija je daleko od demokratskih normi

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Karles Pudždemon i četvoro njegovih bivših ministara treba da se 17. novembra pojave pred belgijskim sudom, što će biti njihovo prvo saslušanje otkako su ih belgijske vlasti sinoć pustile na uslovnu slobodu.

Pudždemon se oglasio putem svog Tviter naloga izrazivši podršku kolegama ministrima koji su pušteni na slobodu uz kauciju i nazvao Španiju nedemokratskom državom.

Pudždemon i ministri pojaviće se pred sudom u Briselu 17. novembra u 14.00 po lokalnom vremenu, javlja AFP, pozivajući se na neimenovani izvor.

Ranije danas, Pudždemon je osudio Španiju kao nedemokratsku zemlju koja je „nepravedno“ stavila iza rešetaka njegove kolege.

To je bilo njegovo prvo reagovanje otkako je pušten na uslovnu slobodu, nakon što se juče ujutro sa četvoro svojih bivših ministara predao belgijskoj policiji, kako bi se suočio sa evropskim nalogom za hapšenje koji su španske vlasti izdale protiv njih na osnovu optužbi za pobunu i podsticanje na pobunu, navodi francuska agencija.

„Pušteni na slobodu bez kaucije. Naše misli su sa kolegama koje je nepravedno stavila iza rešetaka zemlja koja je daleko od demokratskih normi“, napisao je Pudždemon na Tviteru, nekoliko sati nakon što je pušten na slobodu.

Pudždemon je sa saradnicima doputovao u Brisel prije sedmicu dana, nakon što je Španija smijenila katalonsku izvršnu vlast i uvela direktnu kontrolu nad svojim poluautonomnim regionom čije proglašenje nezavisnosti nije priznala.

Protiv Pudždemona i njegovih saradnika Madrid je u petak izdao evropski nalog za hapšenje nakon što su ignorisali pozive da se pojave pred španskim sudijom po optužbama vezanim za pokušaj proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Pudždemona i njegove saradnike, optužene za podsticanje na pobunu, očekuje sudski proces 17. novembra u Briselu. Ovo je prvi put da se Pudždemon oglasio nakon puštanja na slobodu, istakavši solidarnost sa smijenjenim ministrima Katalonske vlade.

Izvor: Sputnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial