Loading...
AnalizeInfografike

Predvoditi Doboj skuplje nego Sarajevo – koliko gradonačelnici zarađuju?

Nakon istraživanja medija o mjesečnim primanjima gradonačelnika u Bosni i Hercegovini objavljeni su podaci prema kojim je uočljivo da predstavnici gradova imaju plate od nekoliko hiljada maraka a najzanimljiviji primjer je u Doboju.

Gradonačelnik Doboja, Obren Petrović, na vlasti je više od 9 godina gdje je dva mandata proveo kao načelnik opštine da bi se u posljednjem mandatu izborio da Doboj dobije status grada. Nakon pobjede na lokalnim izborima 2016. godine obavlja funkciju gradonačelnika gdje na mjesečnom nivou zarađuje 4.226 KM.

Petrovićeva primanja ne bi bila toliko interesantna da gradonačelnik glavnog grada Bosne i Hercegovine, Abdulah Skaka, nema gotovo dvije hiljade maraka manju platu od Petrovića. Skaka na mjesečnom nivou ima primanja od 2.800 na funkciji gradonačelnika grada Sarajevo dok njegov kolega na toj poziciji, gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić nije htio govoriti o svojim primanjima.

Na drugom i trećem mjestu najplaćenijih gradonačelnika nalaze se kadar SNSD-a Zoran Stevanović sa primanjima nešto većim od 4.000 KM i SDS-ov gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić sa platom od skoro 4.000 KM.

 

Na osnovu dobijenih podataka najmanja primanja ima gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić a nešto bolji od njega je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Novinari nisu uspjeli doći do podataka o mjesečnoj zaradi gradonačelnika gradova Banja Luka, Istočno Sarajevo, Livno, Cazin i Goražde.

Izvor: N1, CIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial