Poskupljuju vozački ispiti u BiH


Nove cijene vozačkog ispita potencijalnim kandidatima izvući će iz džepa čak par stotina maraka više. Umjesto dosadašnjih 600 do 1.000 maraka, troškovi prve pomoći, ljekarsko uvjerenje, testovi, te samo polaganje vozačkog ispita iznosiće od 1.480 do 2.650 KM, u zavisnosti od kategorije za koju se kandidati obučavaju.

Na stolu Savjeta ministara Bosne i Hercegovine uskoro će se naći Nacrt odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače. Početak naredne godine donijeće i stupanje na snagu ovakve odluke.

Pored predviđenog poskupljenja teoretskog dijela obuke, u planu je i da cijena časa praktične obuke za B kategoriju skoči na oko 30, dok za C kategoriju na 61-u marku. Iz svojih novčanika najviše će izdvojiti oni koji odluče da voze autobus, čak 91.50 maraka.

Ovakva odluka je zadala nove muke potencijalnim kandidatima. Kažu, i do sada je bilo skupo, a nakon ove promjene će se dobro zamisliti da li će i polagati. Nije im jasno šta se ovim poskupljenjem postiže, jer se kvalitet neće promijeniti.

Izvor: JABUKA.TV

Vlasnici banjalučkih autoškola nisu jednoglasni. Dok jedni tvrde da je ovakva odluka logična, drugi je nazivaju katastrofalnom. Kažu, ovo će prouzrokovati zatvaranje barem 50 odsto autoškola, a drastično će biti smanjen i broj novih vozača.

Iz Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Srpske tvrde da je svako poskupljenje vozačkog ispita van svake pameti. Kažu, kamione ionako više nema ko da vozi. U deficitu radne snage podižu cijene, umjesto da ih spuste, poručuju oni.

U namjeri da zaštiti najnižu cijenu jednog sata kao osnove za oporezivanje, Asocijacija autoškola BiH tražila je povećanje cijena vozačkih ispita. Zaštićena cijena godinama je bila 20 maraka, no zbog slabe kontrole autoškola, te neplaćanja poreza, cijene su oborene i na 10 do 15 maraka po satu.

Izvor fotografije: Abcportal.info

Raspisana međunarodna potjernica za drugim osumnjičenim za napad na novinara Kovačevića
Devet godina od upokojenja patrijarha Pavla - Otkrivanje spomenika u Beogradu