Loading...
Vježbe

Onlajn kupovina sve popularnija

Kupovina posredstvom interneta postaje sve zastupljenija. Građani Bosne i Hercegovine naručuju odjeću putem interneta u 76% slučajeva, ovo su podaci Agencije za statistiku BiH o korišćenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija u domaćinstvima i pojedinačno, u prošloj godini.

Na društvenim mrežama sve je više stranica koje se bave prodajom odjeće, obuće, igračaka, kućnih aparata, itd. Razlozi za onlajn kupovinu su različiti, kao što je ušteda vremena, brzo ostvarenje narudžbe, mada, najčešći razlog je pristupačna cijena. Uprkos prednostima, tu su i nedostaci, a glavni od njih je problem da li će kupcima stići proizvod kao što je prikazan na slici.

Kurir

 

Tako je jedan čovjek opisao svoje iskustvo, kada mu je, umjesto naručenog mobilnog telefona stigao komad betona.

” Telefon LG K10 video sam na internetu, na sajtu „Lalafo“. Star dva meseca. Nov telefon te marke košta 125 evra. Učinilo mi se da je povoljno, u pošti sam platio 9.500 dinara i tek nakon toga video šta je u kutiji. Poštar kaže da to nije njegova nadležnost, šalje me kod kontrolora u glavnu poštu. U pošti mi kažu da idem u policiju. Trčim, vraćam se u poštu sa zapisnikom, ali me oni onda šalju u tužilaštvo, koje mora da da nalog da se novac stopira. Ponovo u auto, ponovo parkiranje i tužilac završava nalog, ali baš tada mi stiže poruka da su pare otišle” – priča Bojan Andrović. (blic.rs)

 

I pored toga, ljudi ne odustaju od onlajn kupovine, jer smatraju da se za niske cijene isplati riskirati. Sa ovom konstatacijom se slaže i Nedeljka Ilijic, izvršna direktorka uduruženja “Oaza” iz Trebinja.

“Kupuje se sve – od odeće, obuće i nakita. Presudno je to što je ova roba mnogo jeftinija nego u našoj zemlji, a postoji i mogućnost vraćanja, što je svakako plus“, objašnjava ona.(capital.ba)

 

Bez obzira na prednosti koje nudi internet kupovina, tu si i njene mane, te samim tim prilikom naručivanja putem interneta, moramo pogledati da li je stranica poznata, kao i to da li su raniji kupci zadovoljni. Neki od najpoznatijih svjetskih sajtova za online kupovinu su: Amazon, eBay, Walmart, Alibaba, Flipkart, a u Bosni i Hercegovini prednost zauzima sajt eKupi.ba. Svi oni koji kupuju putem ovog sajta imaju mogućnost plaćanja na različite načine, bilo da izaberu gotovinu kojom mogu platiti u trenutku isporuke robe na kućnu adresu ili plaćanje kreditnim karticama, bez brige zbog korištenja kartice jer eKupi posjeduje VerySign međunarodni certifikat za sigurnu online kupovinu.

Neki od savjeta za bezbjednu online kupovinu su sledeći:

1.Najbolje je kupovati na već provjerenim mjestima, ali ukoliko kupujete na stranicama koje su manje poznate, potrebno je provjeriti njihovu reputaciju na forumima i društvenim mrežama;

2.Najbolji način plaćanja je pouzećem, ali ako plaćate karticom nikada nemojte slati PIN i druge podatke o kartici;

3.Provjerite da li stranica ima potpunu verifikaciju;

4.Čuvajte dokumente o kupovinu, jer vam mogu zatrebati da dokažete da ste platili određeni proizvod.

 

Izvori: capital.ba, blic.rs

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial