Loading...
Vježbe

Nezaposlenost u BiH najveći problem današnjice

Nezaposlenost mladih je, može se slobodno reći, najveći problem u državi u posljednih nekoliko godina.

Prema svim istraživanjima na temu mladih, uvijek se izdvajaju dva ključna problema, a to su ogromna nezaposlenost i izrazita neaktivnost populacije dobi od 15 do 24. godine. Razlozi zbog kojih je veliki procenat neaktivnih među mladima, a posebno među studentskom populacijom, su višestruki. Svakako da su najdublji korijeni u nerazvijenoj ekonomskoj strukturi i smanjenim prilikama za zapošljavanje, u obrazovnom sistemu ali i u istorijskom naslijeđu i tradiciji gdje je uobičajeno da roditelji izdržavaju djecu sve dok studiraju.

Statistički podaci, međutim, pokazuju i to da su mladi u Bosni i Hercegovini posebno ranjiva kategorija na tržištu rada obzirom da je stopa njihove nezaposlenosti čak dva do tri puta veća od stope ukupne nezaposlenosti.

Marko Martić, izvršni direktor Centra za istraživanja i studije GEA navodi da je nezaposlenost mladih  ozbiljan problem o kojem se, istini za volju, sve više govori i piše u posljednje vrijeme, ali očito premalo radi da bi se on riješio.

“Čini se da donosioci politčkih odluka nemaju dovoljno izgrađenu svijest o tome da je pitanje mladih ujedno i pitanje budućnosti BiH, odnosno, oba njena entiteta. Jednostavno, društvene zajednice koje masovno napuštaju mladi vremenom gube svoj smisao. Mi smo nažalost već sada svjedoci da se život gasi u brojnim ruralnim područjima širom BiH uz alarmantne podatke o odlasku mladih, čak i iz urbanih područja”, navodi Martić. http://buka.ba

Iako je ogroman broj mladih na evidenciji zavoda za zapošljavanje postoji mnogo poslova koji i dalje vape za radnicima. Prema podacima portala Posao.ba to su zdravstvo, zanatske usluge, informatika, elektrotehnika – mašinstvo, telekomunikacije, policija – zaštitarske usluge, energetika i rudarstvo i građevinarstvo.

Ipak, mladi se u većini slučajeva obrazuju za suficitarne kategorije poslova u  koje spadaju zanimanja iz sljedećih oblasti:

računovodstvo, administracija, menadžment i upravljanje, ekonomija, bankarstvo, finansije, marketing–PR, komercijala–prodaja, transport, ugostiteljstvo…

Uloga sistema opšteg i usmjerenog obrazovanja u profilisanju budućeg tržišta rada i smanjenju nezaposlenosti kod mladih je možda i značajniji segment djelovanja u odnosu na mjere ekonomske politike.

Rezultati nekoliko istraživanja u Bosni i Hercegovini vezano za problem nezaposlenosti mladih, pokazuju da postoji izvjesna pasivnost među mladima u vezi pronalaženja posla, ali i da generalno programi vlada ne djeluju kada je riječ o zapošljavanju. Ovo ukazuje na činjenicu da je osnovni problem vezan za strogo regulirano i nefleksibilno tržište rada, koje iznova kreira nove barijere za mlade pojedince da se zaposle.

 

Izvor: http://buka.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial