Loading...
Vježbe

Mobilni telefoni štetni za zdravlje?

Vrijeme koje ljudi provedu u gledanju televizije i video sadržaja na TV ekranima se smanjilo za 50 odsto, dok se vrijeme provedeno u gledanju TV i video sadržaja na pametnim telefonima povećalo za 85 odsto. Polovina korisnika aktivna je na nekoliko društvenih mreža, a broj korisnika pametnih telefona na svijetu trenutno je na brojki od 3,4  milijarde.

Prema izvještaju ” Ericsson Mobility Report”  kašnjenje u učitavanju video sadržaja, kod korisnika mobilnih telefona, ubrzava rad srca u prosjeku za 38%. Kašnjenje u emitovanju video sadržaja od 6 sekundi povećava nivo stresa za trećinu, što je jednako nivou stresa prilikom gledanja horor filma.

Foto: Digitalizuj.me

Prema podacima iz 2016. godine najviše korisnika mobilnih telefona ima Crna Gora, zatim Hrvatska, Makedonija i ostale zemlje u regiji. Globalna i US statistika pokazuje da gledaoci pamte 95% poruke koju su vidjeli kroz video za razliku od svega 10% čitajući tekst.

Pretjerana upotreba mobilnih telefona i sličnih uređaja moze da bude opasna za zdravlje. Veliki problem predstavlja to što djeca u ranom uzrastu najviše vremena provode koristeći mobilne telefone, što utiče na razvoj govora i intelektualni razvoj djeteta.

Izvor: Blic.rs, ekapija.com

Autori: Vedrana Spasojević,  Aleksandar Plavšić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial