Misteriozna stijena proletjela pored Zemlje


Oumuamua, kako su ga nazvali astronomi, objekat je koji je dospio je iz jednog sunčevog sistema u drugi, a naučnici su zaključili da postoji vjerovatnoća da je to i jedini poznati objekat koji je ikada dospio u naš Sunčev sistem.

aljazeera.com

Stručnjaci koji se bave istraživanjem i proučavanjem vanzemaljskih pojava i objekata sa Univerziteta Harvard, došli su do zaključka da je misteriozna stijena koja je proletjela pored Zemlje mogla zapravo biti vanzemaljska letjelica. Za kratko vrijeme, astronomi su ustanovili da se objekat neuobičajeno kreće, odnosno da se brzo kretao dok je letio kroz naš Sunčev sistem i da je konstantno dobijao na brzini.

Nova zapažanja stručnjaka ukazuju na to da se letjelica ponaša kao “jedrenjak”, koji se kreće kroz određeni prostor, kao i da koristi Sunce kao svoj izvor energije. Ako se istraživanja pokažu kao tačna, to bi se moglo dešavati slučajno ili bi objekat mogao zapravo biti svemirski brod koji su napravili vanzemaljci. Dodaju da bi ovaj objekat mogao biti potpuno operativna vanzemaljska sonda, koja je namjenski poslana na Zemlju.

Ako se potvrdi kao tačna informacija da se objekat pokreće energijom Sunca, onda je misteriozno tijelo nastao djelovanjem prirode. Međutim, s obzirom na to da asteroid sličan ovome nikada prije nije viđen, neki istraživači smatraju kako je nastao teško objašnjivim procesima duboko u svemiru.

S druge strane, pojedini astrofizičari smatraju kako je riječ o vještački izrađenoj letjelici s obzirom na neke njene čudne specifikacije, kao što je to u prvom redu njen neobičan izgled. Naučnici su u više navrata pokušali razviti takvu tehnologiju koja bi se koristila za proizvodnju sitnih svemirskih brodova, koji bi se mogli lansirati u svemir velikom brzinom. Oni takođe navode da je ova tehnologija možda već razvijena na nekim drugim mjestima, a ističu kako bi se mogla koristiti za međuplanetarnu komunikaciju.

Postoji i teorija da je ova letjelica lansirana u vasionu namjerno. No, Oumuamua je sada suviše daleko od Zemlje da bi je naučnici dodatno istražili, navodi independent, a prenose agencije.

Izvor naslovne fotografije: ritamvremena.com

Izvor: klix.ba

 

First Post
Revolucionarno: Proklijalo sjeme na Mjesecu