Loading...
Uncategorized

Ko najviše konzumira čokoladu

Čokolada je Evropljanima bila nepoznata sve do 16. veka, kada je Kristofer Kolumbo u svom četvrtom pohodu na Ameriku 15. avgusta 1502. godine, kada su on i njegova posada zaplenili robu sa jednog broda, među kojima su bila i kakao zrna. Iako je Kolumbo tada odneo kakao zrna sa sobom u Španiju, on nije zaslužan za predstavljanje čokolade Španiji, već su to uradili tamošnji kaluđeri.

Šveđani i Švajcarci, Danci, Austrijanci i Norvežani ubjedljivo najviše konzumiraju čokoladu, pa ne čudi što imaju i najviše Nobelovaca. Negdje na sredini našli su se Britanci, Irci, Nemci, Amerikanci, dok se na samom dnu liste nalaze Kinezi, Japanci i Brazilci.

New England Journal of medicine

Eminentni svjetski istraživači i naučnici objavili su u jednom od najcjenjenijih svjetskih naučnih časopisa “The New England Journal of Medicine” nevjerovatan podatak prema kojem je konzumiranje čokolade po glavi stanovnika u direktnoj vezi s brojem Nobelovaca u jednoj zemlji.

Za sada se samo jedan Nobelovac izjasnio kako mu je odista konzumiranje čokolade pomoglo da dobije ovu prestižnu nagradu.

– Istina je da sam zahvaljujući konzumiranju crne čokolade dobio Nobelovu nagradu, a iz ličnog iskustva mogu da potvrdim i da upotreba bijele čokolade zaglupljuje čoveka – izjavio je pola u šali, pola u zbilji američki fizičar Erik Kornel nagrađen Nobelovom nagradom 2011. godine.

Ubrzava “vijuge”

Istraživači Univerziteta Harvard su otkrili da kada starije osobe oboljele od dijabetesa ili hipertenzije, popiju dve šolje toplog kakaa dnevno tokom 30 dana, u 89 odsto slučajeva pokazuju bolje rezultate na testovima memorije.

Snižava krvni pritisak

Dnevna doza tamne čokolade, nekoliko kockica, može pomoći ako imate problem sa visokim pritiskom. U jednoj studiji iz 2014. istraživači su otkrili da kod osoba uzrasta između 18 i 23 godine, čokolada od 75 odsto kakaa snižava pritisak.

Ublažava stres

Ako često posežete za slatkišima kada ste pod pritiskom, ne sekirajte se. Nedavna studija je pokazala da tamna čokolada potiskuje proizvodnju hormona stresa. Razmislite o tome da u radnom stolu u kancelariji uvek imate nekoliko kockica crne čokolade, za svaki slučaj.

Izvor: Mondo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial