Zdrave namirnice

Kako se hraniti zdravo i u vreme ispitnih rokova


Za vreme ispitnih rokova, brza i nezdrava hrana predstavlja sigurno utočište i beg od stresa koje ovaj vremenski period nosi. Kako bi uspeli da izbegnete prejedanje i gomilanje neželjenih kilograma, izdvojili smo par saveta koji će vam pomoći da se hranite zdravo i za vreme ispitnih rokova.

Termin ispitni rok mnogim studentima uglavnom znači da ništa osim učenja i disanja nije prioritet, tako i zdrava ishrana pada na poslednje mesto. Manje poznata činjenica je da zdravom ishranom omogućavamo našem telu da smanji nivo stresa i da se bolje pripremi za dolazeće izazove. 

Ipak, priprema zdrave hrane nekad može biti duga i naporna a tokom ispitnog roka, strpljenje nikome nije jača strana. Srećom, ako ste u potrazi za načinima koji će vam omogućiti laku pripremu zdrave hrane i ukusne hrane, danas svaka prodavnica aparata za vaš dom nudi upravo to – praktična rešenja da se izborite i sa najtežim ispitima, a u nastavku teksta saznajte i kako. 

Šolja kafe i sveska

#1 Ako već morate da jedete nezdravo, birajte manje kalorične varijante 

Ugljeni hidrati nam nisu najveći neprijatelj ali lako možemo preterati sa njihovim unosom. Zato se trudite da vaši obroci obiluju najviše proteinima i kompleksnim ugljenim hidratima poput povrća ili testa od celog zrna. 

U današnjem vremenu, skoro svaki prodavac brze hrane nudi i neku kvazi zdravu opciju. Nije ideja da gladujete dok vaši prijatelji uživaju ali budite umereni, obična pljeskavica je mnogo bolja opcija od gurmanske. 

Pažljivije čitajte meni sledeći put kada budete izlazili i sigurno ćete naći nešto što nudi pregršt nutrijenata a ima znatno manje kalorija od standardnih fast fud opcija.

#2 Isplanirajte svoje obrok jer planiranje je put do uspeha 

Pored gomile obaveza koje imate dok spremate ispite, sad treba da planirate i obroke? 

Zapravo, da. Planiranje obroka uopšte nije teško a internet je pun lakih recepata idealnih za studente.

Planiranje i priprema obroka nije komplikovana koliko zvuči a pored zdravog obroka pomoćiće vam i da ne pokleknete pred iskušenjima svežeg peciva iz obližnje pekare ili mirisa roštilja preko puta fakulteta. 

Potrudite se da uvek pripremite ručak kod kuće i spakujete ga kad god idete u čitaonicu ili na fakultet. Ne samo da ćete uneti pregršt neophodnih nutrijenata, vitamina i vlakana nego ćete planiranjem i pakovanjem svojih obroka uštedeti i gomilu novca kojeg bi u suprotnom poklonili lokalnom fast fudu.

#3 Pritisak okoline je realna stvar – nađite način da ga umanjite

Zvuči smešno ali pritisak okoline zaista postoji a na nas ima veći uticaj nego što zapravo mislimo. 

Svi smo se našli u situaciji gde učimo sa prijateljima do kasno u noć. Najbolji drugar verovatno krišom spava dok se pravi da hiljaditi put iščitava lekciju dok se uzaludno trudite da ostanete budni. 

Ukoliko dobijete potrebu za hranom kasno uveče, setite se posledica koje gomila ugljenih hidrata u ranim jutarnjim satima nosi po vaše telo. 

Zadovoljite noćne potrebe za grickalicama grčkim jogurtom sa voćem ili muslijem. Zapitajte se i da li ste zapravo gladani ili samo želite da pravite društvo prijateljima. 

#4 Spisak pravila može pomoći da efikasnije ispunite ciljeve

Postavljanje pravila tokom učenja je dobar trik da efikasnije ispunite ciljeve i u ishrani i učenju. Naravno, ne budite previše strogi prema sebi i nadjite tempo koji vam odgovara. Cilj je održivost na kraju krajeva.

Pravila koja mogu biti korisna su: 

  • Zabranjeno zvanje dostave hrane
  • Minimum 2 litra vode svaki dan 
  • Ne više od 3 kafe dnevno 
  • Izbegavanje gaziranih sokova 
  • Izbaci grickalice 

#5 Kofein je neizbežan ali ga konzumirajte pametno

Spremanje ispita bez kofeina je u mnogim slučajevima prosto nemoguće ali nam to ne daje opravdanje da preterujemo sa njegovim unosom. 

Postoji više vrsta kofeina. Jedan od najlakših načina da poboljšate zdravlje tokom spremanja ispita je da se klonite visoko kaloričnih pića poput energetskih napitaka koji se sastoje najvećim delom od šećera. 

Energetska pića mogu imati čak i do 150 kalorija po čaši ali takodje i predstavljaju ogromnu pretnju po naše zdravlje. Šoljica kafe ili čaja ne samo da je jeftinija nego da gotovo ni nema kalorijsku vrednost a daje vam znatno više energije. Uštedećete kalorije a i stomak i džep će vam biti zahvalni na kraju dana.

Sa unosom kofeina bi trebalo da dodatno obratimo pažnju jer u velikim količinama ne samo da je štetan po zdravlje već može izazvati i napade anksioznosti.

Lakše prebrodite ispitne rokove uz zdraviju ishranu

Ispitni rokovi su stresni periodi tokom kojih je zaista teško da se koncentrišemo na bilo šta drugo osim učenja i iščitavanja istih dosadnih lekcija koje smo slušali cele godine. Sledeći put kad budete u iskušenju da sami pojedete porodičnu picu dok spremate ispit, setite se da uz male promene u ishrani možete napraviti veliku razliku u vašem zdravstvenom, psihičkom i finansijskom stanju.

Srećno sa ispitima i vodite računa o svom telu jer nemate drugo.

Zašto bi trebalo o vožnji i automobilima da razmišljate već dok studirate