Loading...
Vježbe

Izetbegović: BiH će priznati Kosovo

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović juče je u intervjuu za “Dojče Vele” rekao da će Bosna i Hercegovina priznati nezavisnost Kosmeta, što je, kaže, i dosad trebalo da učini. Njegov savjetnik precizira da je Izetbegović rekao “nadam se”, a ne – priznaće.

Izetbegović je pored pitanja o Kosovu, rekao i to da je nezadovoljan statusom Snadžaka u okviru Srbije te da bi bilo koji oblik separatizma srpske strane u Bosni i Hercegovini završio oružanim sukobom.

Na direktno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost, Izetbegović je kratko rekao: “Da.”

“Priznanje Republike Kosovo i ne samo to, za poboljšanje odnosa, za vizni režim potreban je konsenzus. Ja sam taj koji je uporno tražio da se riješe tehnički problemi, komunikacija robe i ljudi. BiH trpi ekonomske štete zbog toga. Ja sam onaj koji je tu jedini generator koji gura da se to desi. Možete pretpostaviti ko je taj koji to koči. To su srpski političari, koji su često rigidniji u odnosu na srbijanske. A bez trojke ne možete rješavati međunarodne odnose. Ako srbijanski političar u Predsjedništvu, Savjetu ministara… to neće…”, rekao je Izetbegović.

Lider Bošnjaka u BiH rekao je i da je sada u dobrim odnosima sa svim političkim liderima u Sandžaku, ali da nije zadovoljan položajem tog regiona u Srbiji, koji naseljavaju većinom Bošnjaci.

Objasnio je da njegovi odnosi sa sandžačkim liderima u jednom trenutku nisu bili dobri, jer su, kako je rekao, oni pokušali da ga uvuku u svoje unutrašnje sukobe.

Smatra da Srbija, međutim, treba da odustane od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku.

Srbija, kaže Izetbegović, treba da odustane od nametanja jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a riječ je o udjelu Bošnjaka u policiji, tužilaštvu, sudstvu ili kada je, na primjer, riječ o imenima škola.

Na pitanje šta bi uradio “ako Republika Srpska krene putem Katalonije” i proglasi nezavisnost, Izetbegović je rekao: “Radiću ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji – braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992. do 1995. pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom.”

Izetbegović je, govoreći o scenariju otcejepljenja Republike Srpske, rekao da će većina naroda biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH. Izjavio je da će raditi na tome da Bosna i Hercegovina prizna Kosovo i da je nezadovoljan odnosom Srbije prema Sandžaku.

Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial