Loading...
DruštvoVijesti

Ivici Todoriću određen istražni zatvor: Predloženo saslušanje 33 svjedoka

Vlasniku “Agrokora” Ivici Todoriću, prvooptuženom u aferi u vezi sa ovim koncernom, određen je istražni zatvor zbog mogućeg uticaja na svjedoke, a u njegovom slučaju tužilaštvo predlaže saslušanje 33 svjedoka, među kojima je bivši gradonačelnik Zagreba Branko Mikša.

Todorić je jedini osumnjičeni u aferi “Agrokor” za kojeg je zatražen istražni zatvor, a Državno tužilaštvo Hrvatske tereti ga za pronevjeru više od milijardu kuna /130 miliona evra/. Sud smatra da bi boravkom na slobodi Todorić mogao da utiče na 17 svjedoka, javili su hrvatski mediji. Todorić je još nedostupan hrvatskom pravosuđu, a Interpol je 25. oktobra za njim raspisao crvenu međunarodnu potjernicu.

Među svjedocima, za koje sud smatra da postoji opasnost da bi Todorić na njih mogao da utiče, su Ante Todorić, Stjepan Ledić, Igor Čičak, Saša Galić i Gordan Radin, koji su bili članovi uprave “Agrokora”, te su svakodnevno u kontaktu sa Todorićem. Ispitivanje svjedoka ne može početi dok rješenje o istrazi ne postane pravomoćno, što se još nije dogodilo.

Među svjedocima za koje sud smatra da bi Todorić boravkom na slobodi mogao da utiče na njih, su i Branko Mikša, Mirko Novosel, Tatjana Rukavina, Viktorija Svič, Hans Kristijan Jakobson i Giles Andre Rodžer Metetal, koji su bili članovi nadzornog odbora. Todoriću je istražni zatvor određen i zbog mogućeg uticaja na Branka Tarnika, dugogodišnjeg direktora finansija “Agrokora”, koji je povezan i sa poslovanjem “Agrokora AG” sa sjedištem u Švajcarskoj.

Dosadašnja istraga otkrila je da je “Agrokor” funkcionisao na čudan način, a neki svjedoci rekli su da sjednice uprave nisu održavane, te da ne postoje zapisnici. Uhapšeni su Ivan Crnjac, nekadašnji član Uprave zadužen za finansije Agrokora, Tomislav Lučići Piruška Canjuga. Uhapšena je i Ljerka Puljić, nekad članica Uprave Agrokora, a nakon toga članica Nadzornog odbora. Nakon pretresa uhapšen je i Mislav Galić, bivši član Uprave, te Damir Kuštrak, nekadašnji član Nadzornog odbora. Među uhapšenima je i Marijan Alagušić, direktor kontrolinga u Agrokoru d. d. Privedeni su i Hrvoje Balent, zet Ivice Todorića, koji je bio izvršni potpredsjednik za središnju nabavku i usluge koncerna, Alojzije Pandžić, Ivica Sertić te Olivio Discordia i Sanja Hrstić, zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je izrađivala revizorske izvještaje za Agrokor u Todorićevo vrijeme.

Za sada nije poznato gdje se nalazi Todorićev sin, Ivica Todorić. Nakon početka pretresa oglasio se na blogu te poručio kako ” je riječ o političkom procesu”. Njegov advokat Jadranka Sloković je poručila kako ”nije u bijegu”.

Vlasnik “Agrokora” ranije je saopštio da će se vratiti u Hrvatsku kada prikupi dokaze da nije kriv.

Ivica Todorić još je nedostupan hrvatskom pravosuđu, a sa sigurne udaljenosti, vjerovatno iz Londona, preko objava na svom blogu, nastavlja napadati Vladu Andreja Plenkovića. Posljednji put na blogu se oglasio 31. oktobra, a taj je dan na oglasnoj ploči zagrebačkog Županijskog suda objavljeno i da je Todoriću  istražni zatvor određen zbog mogućeg uticaja na svjedoke, a u njegovu slučaju tužiteljstvo predlaže saslušanje 33 svjedoka.

(Večernji list, Novosti, Index.hr)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial