Loading...
Vježbe

Može li se Holivud iskupiti anime fanovima?

Iz godine u godinu sve je više filmskih adaptacija različitih knjiga, stripova, rimejkova drugih filmova, kao da Holivudu ponestaje ideja. Posebna priča su adaptacije djela nastalih u drugim kulturama, koje su ove godine digle veliku prašinu. U 2017. smo imali priliku vidjeti brojne adaptacije serija i filmova baziranih na mangama, poznatim japanskim stripovima, koji pokreću anime industriju, vrijednu preko 17 milijardi dolara.

Širenje uticaja različitih kultura, koje je inače viđeno kao pozitivna pojava, u ovom slučaju je naišlo na hladan doček. Od kritikovanja režisera, scenarija, (neuspješnih) pokušaja kopiranja scenografije  do kontroverznih izbora glumačkih postava (koje su popraćene i optužbama za rasizam, tzv. “whitewashing”), stiče se utisak da ova godina nije bila baš najbolja za ovu vrstu adaptacija.

Velike holivudske produkcijske kuće su u kultnim serijalima i filmovima vidjele priliku za brzu i dobru zaradu, te smo tako ove godine imali priliku gledati novu verziju popularnog filma “Ghost in the Shell” (Duh u oklopu), kao i Netflix adaptaciju jednog od najpoznatijih anime serijala ikada emitovanih – “Death Note” (Bilježnica smrti).

Ghost in the Shell, © Paramount Pictures, Production I.G.

“Ghost in the Shell” je već nakon prvog promotivnog videa bio na meti kritika. Fanovi franšize nisu bili oduševljeni izborom glumaca, pogotovo glumice koja igra glavnog lika, za koju je izabrana Scarlett Johansson (u originalnoj priči jasno naznačeno da je u pitanju lik azijskog porijekla). Kritikovana je i potreba Holivuda da kompletnu priču, koju inače prate 2 filma i više epizoda anime serijala, upakuje u 106 minuta, i tako uništi kompletnu bit originalnog filma iz 1995. godine. Film je na kraju zaradio oko 170 miliona dolara, dok je budžet iznosio 110 miliona.

Od Netflixa se očekivalo više, jer je ipak poznat po samostalnoj produkciji naslova baziranih na postojećim djelima, ali izgleda da je adaptacija “Death Note” prošla još gore. Fanovi su se žalili ne samo na izbor glumaca (koji je na neki način opravdan, jer je radnja ipak smještena u SAD), već i na gubitak poente priče. Film je pretvoren u ljubavnu priču, i, prateći oprobani holivudski recept, likovi su poslani na osvetničku misiju, kako bi se opravdali njihovi postupci.

© Netflix

Ipak, ovi filmovi su imali znatno bolju reakciju publike od ranijih pokušaja adaptacija djela japanske popularne kulture. Filmovi poput “Speed Racer” i “Dragonball: Evolution” (baziranom na popularnom serijalu Zmajeva kugla, koji se emitovao i kod nas) su jedva zaradili dovoljno da nadomjeste budžet, i bili su razočarenje, kako su za fanove tako i za kritičare. Scenarista neuspjele verzije “Dragonaball-a”, Ben Ramsey, se čak i izvinio fanovima:

“Uzeo sam ovaj projekat nadajući se dobroj zaradi, ne kao fan serijala, već kao biznismen koji uzima novi zadatak…Ne krivim nikoga za propast Dragonballa, osim samoga sebe…Svim Dragonball fanovima: iskreno mi je žao.”

Mišljenje publike se najbolje može procjeniti po bodovima na popularnim sajtovima IMDB i RottenTomatoes, koji se bave ocjenjivanjem filmova:

Ocjene korisnika IMDB i Rotten Tomatoes

Međutim, izgleda da i Holivud počinje da uviđa svoje greške. Jedan od najočekivanijih filmova 2018. godine za anime fanove i njima slične, je svakako novi film Roberta Rodrigueza – “Alita: Battle Angel”, čija se premijera očekuju u julu. Rodriguezu je režisersku palicu predao James Cameron, koji je zbog rada na drugim projektima bio primoran da ovaj film, koji  je u pripremi već skoro 17 godina, ostavi sa strane i zauzme mjesto producenta. Cameron je veliki fan originalnog stripa i izjavio je kako namjerava da sačuva “srž priče”. Iako su prve kritike pale već nakon prvog trejlera, i uglavnom imaju veze sa CGI animacijom i izgledom glavnog lika, Rodriguez se (donekle) uspješno odbranio rekavši da je u pitanju realističan video prikaz manga likova.

Još jedna najavljena adaptacija koju režisira poznato holivudsko ime je i adaptacija animiranog filma “Kimi no Na wa/Your Name”, koji je zaradio preko 350 miliona dolara i koji je proglašen za jedan od najboljih filmova te vrste. Riječ je o režiseru J.J. Abramsu, poznatom po brojnim filmovima i serijama, kao što su Ratovi zvijezda i Alias. Scenarista Eric Heisserer, čiji film Arrival je nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg scenarija, adaptiraće ovu priču za zapadnu publiku. Zanimljivo je i to da će u produkciju biti uključen i jedan od producenata originalnog filma, što svakako obećava.

Your Name/Kimi no Na Wa, ©CoMix Wave Films

Sigurno je da se od ovih filmova mnogo očekuje, i da oni prođu mnogo bolje kada se ne prave samo da bi se brzo zaradio novac. Stari holivudski trikovi za dobar profit ne funkcionišu sa ovom vrstom publike, i promjene se svakako moraju sprovesti. Da li će, i koliko, one biti uspješne i da li će ovi novi filmovi ispuniti očekivanja ostaje da se vidi.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial