Loading...
Vježbe

Grupe na facebook-u za (buduće) mame

Danas slobodno možemo reći da je  došlo vrijeme “facebook” mama. Na istoimenoj društvenoj mreži postoji mnogo grupa u kojima mame šalju pitanja, razmjenjuju iskustva, dijele savjete, itd. Svima njima je zajedničko, i glavna svrha im je, dati mamama do znanja da nisu same, da su i druge mame baš poput njih, te uz to daju mogućnost riječi utjehe i iskustava u teškim situacijama. 

Međutim, grupe kao da prelaze granicu normale. Sve je više mama koje postave sliku hrane s pitanjem “Da li je ovo u redu?” Jedna mama je objavila sliku kupljene teletine i postavila pitanje “Zašto je meso blijedo?” Nakon bezbroj komentara konačno se zahvalila svima, srećna što je ipak kupila meso koje je u redu.

Facebook

Zanima me šta bi se dogodilo da je neko, bilo ko, napisao „meni se boja ovog mesa ne dopada!“. Da li bi mama zbog tog komentara (a koji bi mogao biti i šale radi) bacila meso ili bi ga možda nosila dalje, u komšiluk, na provjeru.

U okviru iste grupe vidjela sam i fotografiju rendgenskog snimka pluća djeteta, gdje mama pita za mišljenje. Snimak je prislonila na prozorsko staklo. Sutra vode dijete kod pulmologa, ali dok ne odu, ova mama bi voljela da joj dotična, koja se predstavlja kao pedijatar, kaže da li vidi nešto na lijevom plućnom krilu.

Ipak idite kod pulmologa, ne očitavam i ne tumačim rendgen snimke. Tako joj je odgovorila.

Jedno je podijeliti odličan recept za čorbu, sasvim drugo je podijeliti snimak pluća svog mališana.

Jedno je vjerovati pedijatru, sasvim drugo vjerovati virtuelnim samozvanim stručnjacima, laicima, još gore mamama koje tvrde da su njihova deca „isto to prošla i preležala”.

Mogu da razumijem preplašenost mama, ali da li ćete zaista liječiti djecu “oline”, da li ćete vjerovati u sve što neko kaže!?

Čini mi se da ljudi, više nego ikada, traže odgovore na pogrešnim mjestima, olako dajući povjerenje svakome ko ima šta da kaže o određenoj problematici.

Izvor: Kristina Bokić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial