FIFA uvodi nova pravila – nema vise kradje vremena


Svjetska fudbalska federacija (FIFA) je u procesu katarze, nakon sto je godinama, na celu sa smijenjenim Josephom Blatterom, bila sinonim za korupciju i leglo ilegalnih aktivnosti, polako vracaju ugled koji su nekad imali, zakljuceno je to na press konferenciji u Sarajevu, prilikom posjete glavnog savjetnika predsjednika FIFA-e Zvonimira Bobana.

Foto: Getty Images/ Zvonimir Boban

“Prije je FIFA ulagala 360 miliona dolara, a sada ulažemo milijardu i 700 miliona dolara. Za taj novac je potrebno raditi. Naravno, to nije novac od FIFA. To je novac od fudbala i ondje ga treba vratiti. Kontrola novca je velika, a monitoring je sveprisutan. Potrebna je dokumentacija da bi se opravdalo gdje novac odlazi. Ne možemo nikome zabraniti da bude kriminalac, ali sve će biti u tom slučaju dokumentovano. Ništa se ne može sakriti i lagano će se pokazati ako je neko kriminalac. Moram istaknuti da je u kandidaturi za SP 2026. u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku domaćinstvo dodijeljeno na temelju prvi put napravljenih studija o najboljim ponudama. Nije bilo nikakvog političkog uticaja”, obrazložio je Infantinov glavni savjetnik Zvonimir Boban.

Boban je prokomentarisao i neizostavno pitanje o videotehnologiji.

“Prvenstveno ćemo nastojati da zaštitimo duh i tradiciju nogometne igre”, istakao je Zvonimir Boban i argumentovao:

“U današnjem vremenu nije se moglo prihvatiti da se naprave kardinalne greške, a da jedini sudac nema šansu to vidjeti, a da čitav stadion za sekundu vidi. Jednostavno, to nije bilo podnošljivo. Medijski svijet se potpuno promijenio. Danas je sve na društvenim mrežama, bilo bi nedopustivo da se tehnologija ne umiješa u nogomet. Na primjeru VAR-a možemo govoriti o izumu tehnologije koji doprinosi donošenju pravilnih odluka.”

Najavio je i skorašnju promjenu pojedinih fudbalskih pravila. Jedno posebno veseli jer mnogi fudbalski zaljubljenici već godinama unazad protestuju protiv kradljivaca vremena zbog kojih i igra djeluje manje efektivno.

“Neka pravila ćemo promijeniti, ali ne može se dirati u esenciju nogometa. Već ih testiramo i FIFA će ih implementirati vjerojatno u ožujku 2019. godine. Prvo od tri nova pravila jest da sudac može poslati igrača na najbliže mjesto da izađe s terena kako bi se izbjeglo oduzimanje vremena, da može dodijeliti žuti karton svima koji sjede na klupi te da prilikom izvođenja lopte iz peterca igrač loptu može primiti unutar šesnaesterca”, potvrdio je Zvonimir Boban koji savjetničku funkciju obavlja od maja 2016. godine.

 

Izvor: Index.hr

Naslovna fotografija: AFP

 

 

Partizan sjajno parirao Valensiji, ali nije imao snage da je nokautira
Milvoki razbio Portland,briljirao Adetokumbo