Loading...
Vježbe

Emir Kusturica: Zbog istorijskih tokova, Sarajevo je izgubilo dimenziju multikulturalnosti

Srpski režiser Emir Kusturica je u utorak održao predavanje na prestižnom Institutu za međunarodne i razvojne studije u Ženevi, na temu „Multikulturalizam danas – da li zaista postoji”.

U okviru predavanja, Kusturica je komentarisao  istorijska, politička i jezička dešavanja na ovom prostoru. Praveći jasnu razliku između pojmova nacionalizam i osjećaj za naciju, istakao je značaj pojma “kulturni identitet” za narod ovog podneblja zbog, kako kaže, “mitološke dimenzije njegove prošlosti”.

 

Osećaj za naciju’ je neophodan, jer u suprotnom gubite svoje korijene i možete se identifikovati sa neboderom, ali ne i sa istorijom , rekao je Kusturica.

Na pitanje iz publike, da li je Sarajevo simbol multikulturlizma, Kusturica je odgovorio da je Sarajevo izgubilo tu svoju dimenziju zbog pregrupisavanja etničkih zajednica kroz istoriju, koje sada žive odvojeno jedna od druge.

“To je slučaj i sa mnogim drugim gradovima na Balkanu, ali nije sa Beogradom, gde možete naći sve nacionalne zajednice, jer je u njemu i dalje ideja multikulturalizma živa”, rekao je Kusturica.

Režiser se u svom izlaganju osvrnuo i na multikulturalizam u vremenu globalizacije, rekavši da je “globalizam bio šansa, ali globalizam koji nije isto što i kolonizacija.

“Svijet postaje nešto što nema identitet i što lomi naš identitet takođe. Jezik filma danas je jezik reklame, više ne govorimo o ‘slobodi izražavanja’, nego o ‘brzini izražavanja’ i bojim se da jednoga dana, ako se ta tendencija nastavi, više nećemo biti u stanju da izrazimo sebe”, naveo je režiser.

Predavanje je organizovala Ambasada Srbije u Švajcarskoj uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a bilježi izuzetnu posjećenost. Među skoro četiri stotine posetilaca bilo je predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, Grada Ženeve, studenata i profesora sa Instituta za međunarodne i razvojne studije, kao i članova naše dijaspore u Švajcarskoj.

Kusturica je prilikom ovog gostovanja u Ženevi, istakao da Srbija ima bogatu kulturu te da je za njeno širenje neophodno omogućiti njenu bolju predstavljenost u svijetu, za šta je neophodno omogućiti veću frekventnost i bolju razmjenu domaćih sa svjetskim umjetnicima, a čega nije bilo dovoljno posljednjih godina.

Izvor: RTS , B92

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial