Loading...
Vježbe

Budžetska izdvajanja za vjerske organizacije ”sumnjiva”?!

Prema podacima budžetskih izdvajanja za period od 2010. do 2013. godine na nivou Bosne i Hercegovine za vjerske organizacije potrošeno je nešto više od osam miliona maraka (KM).

Podaci koji su objavljeni na stranici CIN-a pokazuju kako su u navedenom periodu izdaci za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) iznosili nešto više od sedam miliona, za Katoličku crkvu skoro dva miliona , dok je za Islamsku zajednicu izdvojeno oko 117 000 maraka. Najveća izdavanja za entitet Republike Srpske dolazila su od Republičkog sekretarijata za vjere, dok su izdavanja na nivou Bosne i Hercegovine u najvećoj mjeri dodjeljivana Katoličkoj crkvi preko Hrvatskih članova Vijeća ministara BiH.

Interesantno je da u ovom periodu izdavanja u najvećoj mjeri dolaze od članova vladajućih partija u Bosni i Hercegovini, Nikole Špirića (SNSD), Sadika Ahmetovića (SDA) i Dragana Vrankića (HDZ).

Grafikon

Na osnovu obrađenih budžetskih izdvajanja došli smo do podataka kako je za vjerske institucije u BiH izdvojeno tačno: za Katoličku crkvu 1.076.550, za SPC  7.019.000, za Islamsku zajednicu 116.915 maraka, dok su izdvajanja za Jevrejske centre i druge vjerske manjine minimalna.

Podaci koji pokazuju da izdvajanja za Islamsku zajednicu su daleko manja od izdvajanja za KC i SPC ne govore o tome da Islamska zajednica nema novčanu pomoć. Finansije za islamske bogomolje, naročito njihovu obnovu i izgradnje nakon građanskon rata u BiH nisu dovoljna sredstva koja se izdvajaju na nivou BiH, dva entiteta kao i kantona u FBiH. Međutim, od završetka rata u BiH je obnovljeno 452 džamije a izgrađeno je 367 dok je desetina njih u fazi obnove i trebale bi biti dovršene u narednih nekoliko godina.

Ove informacije aludiraju na prisustvo stranih investitora i iz tih razloga nemoguće je utvrditi tačnu količinu novca koji se izdvaja za Islamske zajednice. Direktorica Centra za islamsku arhitekturu Fatima Šišić kaže da su obnovu džamija i mesdžida uglavnom finansirali vjernici i dobrotvori iz BiH i dijaspore.

“Obični ljudi su gradili džamije jer im jednostavno trebaju. Samo jedan dio je financiran i iz Islamske zajednice, ali i od donacija arapskih zemalja i Turske”, rekla je Šišić.

Informacije pokazuju da su najveća budžetska izdvajanja za vjerske organizacije upravo dolazila u izbornim godinama, tako je za 2012. godinu lokalnih izbora izdvojeno skoro 3.400.000 KM za SPC od strane Republičkog sekretarijata za vjere Republike Srpske, a izdvajanja za Katoličku crkvu iste te godine iznosila su nešto manje od pola miliona KM.

Na osnovu ovih podataka sekularizacija BiH je i dalje nepoznat pojam a povezanost političkih stranaka i vjerskih institucija očigledna. Nije tajna ni da visoki politički predstavnici svih naroda u BiH redovno posjećuju svečane vjerske ceremonije.

Crkva u NJemačkoj od države na godišnjem nivou dobija 4,4 milijarde eura s tim da je država crkvi prepustila brigu o bolnicama, vrtićima, i drugim javnim ustanovama a na račun plaćanja poreza prihodi crkvi iznose 80%. U Bosni i Hercegovini nijedna vjerska institucija nije dužna plaćati porez.

Izvor: Al Jazzera, CIN, Lupiga

Slaviša Đurković, David Pavlović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial