Loading...
Vježbe

Azijska turneja ili talija reprezentacije pred veliko takmičenje

Fudbalska reprezentacija Srbije odigraće dvije prijateljske utakmice u sklopu priprema za Mundijal, protiv Kine 10.oktobra i Južne Koreje 14.oktobra. V.D selektor Mladen Krstajić na Azijsku turneju poveo je pored već provjerenih igrača i nekoliko mladih reprezentativaca koji do sada nisu nastupali za A tim. Dok se čeka imenovanje novog selektora, fudbalska javnost će moći vidjeti koliko su ”Orlovi” spremni za Mundijal nakon ove dvije utakmice na “Azijskoj turneji”.

Međutim, ako pogledamo u prošlost, možemo se zapitati da li ovi protivnici slučajno idu “u paketu” ili su ova dva protivnika postala talija reprezentacije pred velike takmičenje. Krenimo redom…

Jedan od najvećih uspjeha na Mundijalima reprezentacija bivše Jugoslavije ostvarila je 1962. godine u Čileu, kada su osvojili četvrtu poziciju. Ali, do prvenstva su došli preko baraža utakmicom protiv Južne Koreje. Prvi susret se igrao u Beogradu, a domaćin je sa dva gola Šekularca i po jednim Galića, Čebinca i Radakovića slavio sa ubjedljivih 5:1. Revanš u Hjongčangu je bio samo formalnost za ”plave”, pa su sa dva gola Galića i jednim Jerkovića sigurno otišli na Mundijal, na kojem su osvojili četvrto mjesto, a Dražen Jerković bio najbolji strijelac.

Prvi susret “u paketu” protiv ove dvije reprezentacije odigran je 1985.godine na pripremama u Indiji. Jugoslavija je savladala Koreju golovima Vokrija, Gudelja i Vujovića rezultatom 3:1, dok je protiv Kine bilo 1:1, a jedini gol je postigao Zvonko Živković. Ipak, te utakmice nisu donijele sreću reprezentaciji, koja je nakon toga čekala pet godina odlazak na veliko takmičenje.

Izvor: AP ( Srbija – Južna Koreja 2009.)

U narednim godinama utakmice protiv Južne Koreje značile su samo pripremu za veliko takmičenje. U ljeto 1997.godine, reprezentacija je gostovala u Seulu i odigrala 1:1 golom Jokanovića. Poslije te utakmice uslijedile su uspješne kvalifikacije, pa je test utakmica pred Mundijal 1998.godine , bila, pogađate, Južna Koreja. Susret je odigran dva mjeseca prije početka šampionata, a SR Jugoslavija je slavila sa 3:1, (dva gola Stanković, jedan Jokanović).

Prvo i jedino Evropsko prvenstvo kao samostalna država, SR Jugoslavija igrala je 2000. godine. Nekoliko dana prije početka EURA, reprezentacija je ponovo otišla u Aziju u kojima je odigrala četiri utakmice (dvije protiv Južne Koreje i dvije protiv Kine). Prvo su igrali protiv ”najmnogoljudnije” zemlje na svijetu , u prvom meču su slavili sa 1:0 (Mijatović), dok je u drugom četa Vujadina Boškova slavila sa 2:0 (Kežman, Kovačević). Dva dana poslije igrali su  protiv starog znanca u Južnu Koreju, a oba susreta završena su rezultatom 0:0.

Nakon šest godina, ista zemlja, pod imenom Srbija i Crna Gora igrala je svoje prvo veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Suvišno je pitati ko je izabran za “sparing” partnera pred Mundijal. Ipak, za razliku od mnogo prethodnih utakmica, ovoga puta je u Seulu slavio domaćin sa 2:0. Nekoliko dana poslije u Nandžingu je slavila SCG sa 2:0 golovima Đorđevića i Žigića. Posljednje veliko takmičenje na kojima je igrala, ovoga puta reprezentacija Srbije, bilo je 2010.godine u Južnoj Africi. Za pripremni susret u Londonu izabran je stari znanac, Južna Koreja. Golom Nikole Žigića, Srbija je slavila sa 1:0.

Izvor: AP (Srbija – Južna Koreja 2009.)

Osam godina Srbija je konačno dočekala da igra opet na velikom takmičenju, do kojeg je ostalo još osam mjeseci, pa se do tada treba pripremiti. Za prve protivnike pred Mondijal savez je izabrao već “provjerene” protivnike , Južnu Koreju i Kinu.

Nakon svega navedenog postavlja se pitanje, da li je izbor protivnika za pripreme pred veliko takmičenje predstavlja želju da se odmjere snage sa ekipama iz Azije, dobri odnosi sa navedenim reprezentacijama ili ipak neku “taliju” s kojom proslavljaju odlazak na Evropska ili Svjetska prvenstva.

Izvor: Reprezentacija.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Izdvajamo
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial